Dragan Popović o Srbiji u slučaju da i Kina otkaže podršku Rusiji: Autokrate, poput Vučića, ne otpisuju se lako 1Dragan Popovic Foto: Medija centar

Mislim da će Kina, svakako, ostati dovoljno neutralna da ne pokvari odnose sa Rusijom. Međutim, čak i da se desi da dignu ruke od Vladimira Putina, sumnjam da bi to u velikoj meri uticalo na Srbiju – ocenjuje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, u odgovoru na pitanje šta bi se dogodilo sa spoljnom politikom Aleksandra Vučića i, posledično građanima Srbije, kad bi čak i Kina izvela obrt i otkazala podršku režimu Vladimira Putina u vezi sa invazijom na Ukrajinu.

Podsetimo, danas je izašao članak u britanskom Gardijanu, u kojem se ističe da se svet se suočava sa mogućom dramatičnom promenom geopolitičke ravnoteže dok Peking razmatra da li da podrži Moskvu dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

Američki predsednik Džozef Bajden obavio je tokom današnjeg dana video poziv sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u kome je bilo reči o potencijalnoj promeni uloge Kine u svetu – koja bi nesumnjivo usledila ukoliko ova zemlja odluči da više podrži Rusiju i njenu agresiju na susednu Ukrajinu.

Kina je ostala uzdržana na Rezoluciju UN o Ukrajini, što ju je retorički svrstalo na stranu Moskve, a Bajdenova administracija veruje da je Si Đinping već odlučio da ekonomski podrži Rusiju u vreme kada su joj gotovo sve zapadne zemlje uvele sankcije.

Dragan Popović o Srbiji u slučaju da i Kina otkaže podršku Rusiji: Autokrate, poput Vučića, ne otpisuju se lako 2
Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Na sastanku u Rimu kome su u ponedeljak prisustvovali američki savetnik za bezbednost Džejk Saliven i njegov kineski kolega Jang Đieči, kineska delegacija zapanjila je američke zvaničnike podržavanjem nesuvislih ruskih teorija da SAD i Ukrajina zajedno razvijaju tajni program biološkog oružja. Amerikanci su se vratili iz Rima pesimističniji nego ikad kada su u pitanju namere Pekinga, piše Gardijan u svojoj analizi sa naslovom – Da li će Kina stati uz Rusiju i podeliti svet?

– Aleksandar Vučić ima dovoljno mogućnosti da se provuče bez posledica po sebe uvođenjem nekih blažih sankcija nakon 3. aprila, odnosno izbora. Mislim da i izjave sa Zapada pokazuju da mu je ostavljen izlaz i da ga neće preterano pritiskati. Autokrate su na žalost još uvek korisne i jednoj i drugoj strani pa ih neće tako lako otpisivati – zaključuje Dragan Popović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari