Bisljimi razgovarao sa Lajčakom o postavljanju digitalnih merača struje na Severu i naplati duga iz „suficita opštine“ 1Besim Bisljimi Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

„Sredstva iz Poverilačkog fonda za Sever, nakon što prođu u opštinski budžet i budu usvojena od strane fonda, prestaju da budu poverilački fondovi i tretiraju se kao prihodi iz budžeta Kosova“, objasnio je Besnik Bisljimi Miroslavu Lajčaku kako kosovska vlada planira da podmiri deo dugovanja za struju na Severu Kosova.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o ovonedeljnom susretu sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Kaže da su razgovarali o još uvek nerešenim problemima u vezi sa sprovođenjem Mape puta za primenu energetskih sporazuma.

„Prva tema je puštanje u funkciju linije za interkonekciju između Kosova i Srbije, druga tema koja je bitna je u vezi sa postavljanjem digitalnih merača kod potrošača na Severu“, poručio je, prenosi KoSSev.

Bisljimi tvrdi da je „postojala spremnost EU da finansira projekat postavljanja digitalnih merača“. Međutim, nakon najnovijeg razgovora poručuje:

„Od Lajčaka smo dobili objašnjenje da ovaj projekat ne može da se ubaci u listu mera EU“, rekao je Bisljimi.

20.000 računa za struju

Bisljimi je danas kazao da je potrošačima na Severu Kosova krajem januara podeljeno preko 20.000 računa za struju.

Nije precizirao o kakvim računima je reč i za koji period.

O naplati dugova iz „suficita opština na Severu“

Kaže i da su razgovarali o dugovima za potrošenu struju na Severu Kosova.

„Razgovarali smo o dugovima KOSTT-a kao rezultat devijacije za potrošnju energije posle oktobra 2022. godine, zbog čega očekujem da EU pronađe rešenje za njihovo finansiranje“, kazao je.

Podsetio je na odluku kosovske vlade o, kako je kazao, „korišćenju suficita“ u četiri opštine na Severu Kosova za pokrivanje jednog dela duga.

„Objasnili smo izaslaniku da sredstva iz Poverilačkog fonda na Severu nakon što prođu na opštinski budžet i budu usvojena od strane fonda prestaju da budu poverilački fondovi i tretiraju se kao prihodi iz budžeta Republike Kosovo“, kazao je Bisljimi bez iznošenja drugih detalja.

Evropska unija se prethodno usprotivila naplati dugovanja za struju na Severu Kosova iz Fonda za razvoj.

Potrebno otvoriti auto škole na Severu

Kaže da je sa Lajčakom razgovarao i o pitanju tablica, a nakon nedavno završenog procesa preregistracije na Severu sa srpskih registarskih oznaka na RKS.

Naglašava da je na Severu sada veliki broj automobila sa RKS tablicama i da to povlači potrebu za otvaranjem auto škole, odnosno dobijanje vozačke dozvole.

Razgovarali su i o smeni gradonačelnika na Severu Kosova na osnovu administrativnog uputsva kosovske vlade.

Bisljimi tvrdi da je EU izrazila bojazan da „posle peticije može da dođe do nejasnoća kako bi trebalo dalje da teče proces“.

Ne vredi da se održava sastanak na visokom nivou dok Srbija ne pokaže spremnost

Ujedno je kazao da se na sastanku koji su imali Kurti i Lajčak razgovaralo o ideji „da li vredi da se održi sastanak na visokom nivou, odnosno da se Kurti sastane sa Vučićem.

„Mi mislimo da ne, ukoliko ne postoji neki rezultat ili spremnost Srbije da se krene sa sporazumima i sprovođenjem. Ne vrede da se sazivaju sastanci koji ne donose rezutat“, kazao je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari