Bivša ambasadorka: Poseta Stjuarta Piča Beogradu dokaz je da Velika Britanija ne želi da ostane po strani diplomatskih događanja 1Foto: N1

Poseta Stjuarta Piča, specijalnog britanskog izaslanika za Zapadni Balkan, a neposredno pred dolazak specijalnih izaslanika „četvorke“ Beogradu, predstavlja ne samo kontinuitet interesa Velike Britanije za naš region, već i njen povećan interes u susret otpočinjanju nove faze pregovora između Beograda i Prištine“, kaže za Danas Branka Latinović, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS.

Prema njenim rečima London ne želi da ostane po strani pred nova diplomatska događanja, jer se radi o regionu u kome ona ima višedecenijske interese i želi da taj svoj uticaj održi, a po mogućnosti i ojača.

„Istovremeno, poseta je i potvrda da Velika Britanija traži svoje mesto, ulogu i u novoj strukturi odnosa koja će se definisati jednom, kada ti pregovori budu okončani, kako bi zadržala svoj uticaj, navodi sagovornica Danasa.

Ona podseća da je Velika Britanija bila prisutna u rešavanju jugoslovenske krize i tokom sukoba, na reprezentativnom nivou. Lord Karington je bio prvi predsedavajući Konferencije o Jugoslaviji, zalagao se za iznalaženje odgovarajuće forme zadržavanja bivše Jugoslavije i predlagao je formiranje Carinske unije.

„Lord Oven je zajedno sa američkim diplomatom Sajrusom Vensom bio izaslanik za BiH, a general Dženkson prvi komadant KFOR-a. Velika Britanija je u regionu bila prisutna i putem svog brojčano jakog vojnog kontigenta mirovnih snaga širom bivše Jugoslavije. Brojke govore da je preko 100 britanskih vojnika poginulo služeći u tim mirovnim snagama. Britanija pomaže regionu i kroz druge oblike, uključujući i značajne investicije. Otuda je ova poseta Stjuarta Piča očekivana aktivnost, u situaciji kada Britanija nije više u Evropskoj Uniji, ali je i dalje članica NATO i stalna članica Saveta bezbednosti UN. Puno je značajnih činjenica koje govore da Srbija ovoj poseti treba da pristupi sa dužnom pažnjom“, zaključuje Latinovićeva.

Pič je u Beograd stigao nakon što je 5. januara posetio Kosovo i razgovara sa tamošnjim zvaničnicima. U Beogradu će se sastati sa premijerkom Anom Brbabić i šefom diplomatie IIvicom Dačićem. Rano jutros sastao se i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem , koji nakon tog susreta putuje u Davos .

Da je Pič razgovarao sa Vučićem obelodanio je sam predsednik Srbije na svom Instagramu buducnsotsrbijeav.

„Upoznao sam lorda Piča sa pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji. Ukazao sam na sve veći broj incidenata i jednostranih poteza Prištine koji suštinski ugrožavaju bezbednost i opstanak Srba i nealbanaca na KiM. Naglasio sam da Srbija, kao i uvek do sada, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira u regionu, o čemu svedoče i brojne inicijative regionalnog povezivanja čiji je pokretač upravo naša zemlja, napisao je Vučić.

On je ukazao i da za Srbiju ostaje ključno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao preuzete i prihvaćene obaveze Prištine u skladu sa međunarodnim sporazumima, kao i bezbednost srpskog življa na Kosovu i Metohiji, za šta Sbija očekuje punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom dana Pič će se sresti sa premijerkom Brnabić i šefom diplomatije Dačićem , ali nije najavljeno obraćanje novinarima. Nakon njega u Beograd doći će i ostali predstavnici zemalja EU koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao „velika četvorka“. Izaslanici Nemačke i Francuske, ali i SAD i EU trebalo bi da  se sa Vučićem sastanu do 20. janura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari