Bivši ambasador Brkić: Plan je da se ZSO stavi u širi regionalni kontekst 1Printskrin Njuzmaks Adria

SAD ce snažno uticati na vlasti u Pristini da osnivanje ZSO vise ne ometaju. Međutim, ZSO ce biti deo unutrašnje administrativne strukture Kosova, što je u skladu sa pozicijom SAD da je reč o nezavisnoj drzavi, a pravo Srba na dvojno državljanstvo je garantovano, ocenjuje za Danas Mihailo Brkić, bivši ambasador u Kuvajtu, ishod diplomatskih poteza Gabrijela Eskobara.

Brkić, koji je sada član pokreta Srbija centar – Srce Zdravka Ponoša, ukazuje da je Eskobar je naglasio da je osnivanje ZSO deo paketa prethodno postignutih sporazuma u trouglu EU-Beograd-Priština, kao i da je pokazao razumevanje za neke uzroke koji su doveli do blokade puteva, iako naravno traži njihovo hitno uklanjanje.

Eskobar je jasno potvrdio da u kontekstu ukrajinske krize SAD žele brzo resavanje svih otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, političku stabilizaciju i proces integracije celog regiona u jedinstven ekonomski prostor, sa uklanjnjenjem administrativnih barijera u prometu ljudi i poslovanja, dodaje sagovornik Danasa.

Plan SAD ali i njihovih partnera iz Evropske unije je da Zajednicu srpskih opština, kao i pitanje odnosa Beograda i Prištine, bude stavljeno u kontekst šire regionalne saradnje i integracija i time relaksirano, što bi moglo da ukazuje na nameru da kasnije i istovremeno regija u celini pristupi budućoj strukturi EU, navodi Mihailo Brkić.

Po njegovim rečima, primetno je da Otvoreni Balkan i Berlinski proces, Eskobar stavlja u jedinstveni kontekst odnosa SAD i Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Balkan Gabrijel Eskobar prethodnih dana sastao se u Prištini i Beogradu sa albanskim i srpskim zvaničnicima, a u javnosti se spekuliše da su glavne teme razgovora bile uklanjanje srpskih barikada na Severu Kosova, prihvatanje francusko-nemačkog plana za buduće odnose Beograda i Prištine i osnivanje ZSO.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Eskobar je dao intervju za emisiju „Iza vesti“ TV N1, u kome je između ostalog rekao da je optimista i da se traži rešenje za čitav region, a ne samo za Srbiju i Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari