Bledski strateški forum u ponedeljak o izazovima i mogućnostima posle pandemije 1Janez Janša Foto: Beta/Tamino Petelinsek

Petnaesti Bledski strateški forum biće održan u ponedeljak, 31. avgusta, posvećen izazovima i mogućnostima u svetu posle pandemije korona virusa, a na tom skupu će, kako je najavljeno, učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovogodišnji forum pod nazivom „Izazovi i mogućnosti u svetu posle Kovid-19: Susedi – Regioni – Globalni svet: Partneri ili rivali?“ biće održan kao hibridni događaj tako da će neki učesnici biti na licu mesta, dok će se drugi obratiti preko digitalnih platformi, navodi se na sajtu Foruma.

Predsednik Vučić će, kako je najavljeno, učestvovati u okviru „Panela lidera: Evropa posle Bregzita i Kovid-19“.

Na tom panelu će govoriti između ostalih i premijer Slovenije Janez Janša, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Italije Đuzepe Konte, premijer Bugarske Bojko Borisov i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Na otvaranju foruma će se obratiti predsednik Slovenije Borut Pahor, šef slovenačke diplomatije Anže Logar i generalni sekretar Bledskog strateškog foruma Peter Grk.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Josep Borrell) učestvovaće na sesiji šefova diplomatije, a najavljen je i razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Pandemija Kovid-19 pogodila je društva i ekonomije širom sveta i trajno promenila svet onakav kakav znamo. Ako želimo da stvorimo otpornu i održivu globalnu zajednicu koja će moći da odgovori na izazove 21. veka, reinvencija naših društava je neizbežna“, navodi se u najavi foruma.

Ukazuje se da je pandemija pokazala ranjivosti sadašnjeg globalnog sistema, a da će njene posledice poremetiti skoro svaku oblast života.

Ocenjuje se da će zato dobrosusedski odnosi i snažne regionalne inicijative imati značajnu ulogu u redefinisanju i pronalaženju načina za suočavanje globalne zajednice sa novim pretnjama u budućnosti, a da EU mora da sačuva vrednosti koje su omogućile napredak.

Na forumu će biti reči i o evropskoj bezbednosti, budućnosti multilateralizma, digitalizaciji i sajber prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari