Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Aleksandra Vučića, a troškovi tih usluga biće pokriveni iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata, potvrđeno je Danasu u Nemanjinoj 11. Vlada Srbije otkupila je, naime, od organizacije „Tony Blair Associates“ model rada kabineta premijera koji funkcioniše pomoću „delivery unit“, odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

U kabinetu premijera se, prema saznanjima našeg lista, planira formiranje pet podgrupa „delivery unit“ – za infrastrukturu, privatizaciju javnih preduzeća, direktne strane investicije, državnu upravu i poljoprivredu. Timovi su unutar sebe podeljeni po konkretnim projektima. Predstavnici Blerove organizacije biće zaduženi da nadziru formiranje timova u kabinetu premijera Vučića i kontrolišu njihov rad, dok predstavnici Vlade Srbije rade na odabiru ljudi koji će biti angažovani na tim poslovima.

„Toni Bler je jesenas bio u Beogradu i savetovao Vučića da primeni ovaj model funkcionisanja, kako bi nameravani poslovi i dogovorene investicije i projekti u različitim oblastima bili efikasnije obavljeni, imajući u vidu da premijerov kabinet u ovom trenutku broji samo četiri osobe. Od kada je Siniša Mali preuzeo da vodi grad Beograd, u kabinetu nema nijednog ekonomiste“, ističu za naš list u Nemanjinoj 11.

Predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije Tonija Blera, pi-arovima u Vladi Srbije, koje se održalo krajem januara, o čemu je Danas već pisao, upravo je jedan od delova tog projekta. Predavanje je, kako nam je rečeno, plaćeno iz fondova EU i UAE i samo je jedno u nizu koja se održavaju za zaposlene u državnoj upravi svakog meseca.

Podsetimo, kada je Toni Bler polovinom prošle godine bio u poseti premijeru Vučiću u Beogradu, iz kabineta predsednika vlade oštro je demantovano pisanje medija da će bivši britanski premijer biti njegov plaćeni savetnik. Tada je rečeno Danasu da je Bler došao u nezvaničnu posetu Vučiću i da su razgovarali o evropskim integracijama i o „formiranju premijerovog kabineta“.

Bler je, nakon što je otišao s funkcije premijera Velike Britanije, osnovao „Tony Blair Associates“, organizaciju koja je se bavi konsultantskim uslugama. Toni Bler je trenutno konsultant u Kazahstanu, odnosno njihovom autokrati Nunsutlanu Nazarbajevu, a za taj posao, prema pisanju britanskih medija, prima osam miliona funti godišnje.

Bler od 2013. godine sarađuje i sa Vladom Albanije, odnosno savetuje ih po pitanju evropskih integracija. Njegov tim koji konsultuje albansku vladu smešten je i radi u Tirani. Britanski mediji pisali su da je kao savetnik radio i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, zatim za američku investicionu banku JP Morgan za posao u Libiji i za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Toni Bler drži i predavanja širom sveta, koja naplaćuje i do pola miliona dolara.

Da li su to saveti premijera?

Postavlja se pitanje da li su timovi koji su formirani u kabinetu premijera zapravo na neki način saveti na koje Vučić ima pravo po Zakonu o Vladi. Na početku mandata ove vlade izmenjen je zakon kojim se, umesto dva saveta – ekonomskog i za javnu službu i državne organe, omogućava pravo premijeru na neograničen broj takvih tela. Vučić je tada rekao da će biti reč o ljudima koji će raditi volonterski.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.