Blic: Vučić počinje konsultacije sa parlamentarnim listama 14. jula 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od četvrtka, 14. jula počinje razgovore sa predstavnicima svih 12 lista koje su ušle u parlament Srbije, objavio je dnevni list Blic na svom portalu.

Na konsultacije kod Vučića predstavnici lista dolaziće do 19. jula.

– Kada se to završi, očekuje se održavanje konstitutivne sednice 25, 26. ili 27. jula – kaže izvor Blica.

Blicov izvor navodi da će Vučić prvo razgovarati sa manjinskim listama, a poslednji će na konsultacije doći predstavnici liste koju je vodila Marinika Tepić Ujedinjeni za pobedu Srbije i Srpske napredne stranke kao najveće partije.

Ovaj sled koraka je zanimljiv ukoliko je tačan, budući da će Vučić kao predsednik Srbije početi konsultacije pre nego što parlament održi konstitutivnu sednicu.

Vučiću bi ovo bilo prvi put da u svojstvu predsednika obavlja konsultacije sa listama koje su izabrane na izborima istog dana kada je on i reizabran.

Kada je obavljao konsultacije u prvom mandatu 2017.  za vladu čije je premijersko mesto napustio da bi učestvovao na predsedničkim izborima, Vučić je razgovarao sa predstavnicima poslaničkih klubova izabranih 2016. na parlamentarnim izborima.

Za vladu 2020. je obavljao konsultacije praktično samo sa svojom SNS i strankom svog koalicionog partnera Ivice Dačića SPS, kao i sa manjinskim listama, budući da opozicione liste ili nisu prešle cenzus, ili su bojkotovale izbore.

Konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora od 3. aprila ove godine, RIK je objavila 5. jula, zbog višestrukog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari