Entoni BlinkenFoto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju kod manastira Banjska i izražavaju duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti, izjavio je u ponedeljak državni sekretar SAD Entoni Blinken.

U Blinkenovoj izjavi koju je objavio Stejt department navodi se da počinioci tog zločina moraju odgovarati u transparentnom istražnom procesu, preneo je Glas Amerike.

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže od bilo kakve akcije ili retorike koji bi mogli dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku dijalogu pod okriljem EU“, naveo je Blinken.

On je rekao da kosovska policija ima „punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo“ i da „Sjedinjene Države priznaju i poštuju ulogu kosovske policije kao one koja prva reaguje u vanrednim i kriznim situacijama“.

„Sjedinjene Države cene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) i sa snagama NATO na Kosovu, posebno u obezbeđivanju bezbednosti civila na licu mesta“, naveo je Blinken poručujući da će SAD nastaviti da prate situaciju i koordiniraju se sa svima koji su uključeni.

Oglasila se takođe i ambasada SAD u Srbiji.

Nedavni nasilni napadi na Kosovsku policiju kod manastira Banjska su neprihvatljivi. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od poteza kojima bi dodatno povećali tenzije i da se odmah vrate dijalogu pod okriljem EU, stoji u objavi Ambasade na platformi Iks (bivši Tviter).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari