Blizu 36.000 Albanaca ima pravo glasa na sutrašnjim izborima za novi sastav NSA 1Foto: V.Ristić/ Danas

Albanska nacionalna manjina sutra će a 54 biračka mesta u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa moći da glasa za pet lista političkih partija koje su nominovale po 15 kandidata za novi saziv Nacionalnog saveta Albanaca.

Kandidati za predsednika NSA su Ragmi Mustafa iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), Agim Haliti iz Demokratske partije (DP), Levent Ćazimi je kandidat Alternative za promene (AP), Nezvad Ljutfiju iz Partije za demokratski progres(PDP) i Enver Mehmeti koga je kandidovala Demokratska partija Albanaca (DPA).

U poseban birački spisak registrovano je 35.700 građana albanske nacionalne zajednice od čega je najviše u Bujanovcu oko 16.000.

Za izbor novih članova NSA pravo glasa u Bujanovcu ima i 1.900 pripadnika romske nacionalne zajednice, kao i 23 Makedonca.

Glasanje počinje od sedam sati ujutru i traje do 20 sati. Izbor se odvija po proporcionalnom sistemu, a lista sa najvećim brojem glasova dobiće i najviše od petnaest mesta koliko broji sastav Nacionalnog saveta Albanca (NSA).

Kako je najavljeno izbore za nacionalne savete u tri opštine na jugu Srbije nadgledaće posmatrači OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari