Blokade jesu legitiman vid borbe, ali nije dovoljno reći "imam jaku temu, narode dođi na Gazelu" 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Blokiranje autoputa i Gazele sa par desetina ljudi je besmisleno maltretiranje građana. Nije to nikakvo “pojačavanje”, već potpuno suprotno, verujem nesvesno, nabacivanje voleja režimu koji, da nije svestan da bi takav postupak omasovio podršku, komotno mogao da privede one koji stopiraju saobraćaj na ovom međunarodnom putu.

Dakle, blokade saobraćaja jesu legitiman vid borbe, ali nije dovoljno reći “imam jaku temu, narode dođi na Gazelu”. Zaustavljanje saobraćaja na ovoj saobraćajnici jeste ranije donosilo rezultate, i to baš u pogledu RioTinta i litijuma, ali u politici i aktivizmu ne postoji “čarobni štapić” kojim se sve odjednom rešava.

Oni koji su ove blokade patentirali, tim Kreni-Promeni Sava Manojlovića, pre poziva na autoput E-75 i Gazelu, imali su čitavu strategiju čiji je protest na mostu bio samo finiš.

Blokade jesu legitiman vid borbe, ali nije dovoljno reći "imam jaku temu, narode dođi na Gazelu" 2
Vojin Radovanović; foto: Radenko Topalović/Danas

Krenuli su sa reklamom na RTS-u, pa kada je javni servis odbio da je emituje, napravili su protest ispred njegovog sedišta, da bi zatim s protesta kod Andrićevog venca, dali vlastima rok, nakon kog su pozvali na Gazelu.

Uvažavajući sav očaj aktivista iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, koji okuplja meštane područja gde su planirani rudnici, verujući u njihovu iskrenost, mislim da prosto moraju da prihvate da nisu vični organizaciji protesta.

Sav kredibilitet za to izgubili su organizacijom blokade kod Vlade Srbije  u novembru prošle godine, kada se okupilo jedva par stotina ljudi, a sad je krajnje vreme za jedan pogled u ogledalo.

Njihovo ponašanje je i posledica ophođenja opozicije – potpune fetišizacije blokada, koja je produkt opozicione bezidejnosti, što pokazuju i aktuelni protesti, pa se onda do besmisla koristi metod koji se jednom pokazao uspešnim, bez ikakvog kritičkog sagledavanja šta je još do te uspešnosti dovelo.

Takođe, opozicija je napravila grešku što je već jednom podržala SEOS u svojim entuzijastičnim, ali amaterskim, postupcima – blokadu s par desetina građana već su organizovali pre dve nedelje – kada je protest “Srbija protiv nasilja” od Skupštine, završen upravo na Gazeli, odnosno kod Mostara (možda zato što je tu bio nadvožnjak pod kojim su građani mogli da se sakriju od nalet pljuska). Aktivista SEOS-a tada nije bilo tu, a opozicija je tada odlučila da “spašava” ekologe od bruke.

Dobro je što to nisu učinili i ove subote, ali greška što se jasno nisu ogradili od ekologa koji im već drugu subotu “ulaze u termin” i pokušavaju da nametnu svoje zahteve. Srpska opozicija mora jasno da se ogradi od amaterizma i opskurnosti ako misli da ima bilo kakav uspeh u borbi protiv režima. I od svog i od SEOS-ovog.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari