Boban Stojanović: Za mandatara Vesić još uvek u igri, Vučić bi mogao da časti Dačića premijerskim mestom 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Politikolog Boban Stojanović smatra da je nekadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dalje u igri za predsednika Vlade, a da će „najmanje biti ministar“. Navodi da bi se kladio da će predsednik Vlade ili predsednik SNS biti Nikola Selaković. To je jedan od ministara u ovoj Vladi koji ima regularnu diplomu i nema afera, dodaje. Ukoliko bude ponovo izabrana Ana Brnabić za premijerku, Stojanović je uveren da ćemo u tom slučaju imati nove izbore dogodine ili 2024. Očekuje da će SPS imati isti broj resora kao u prethodnoj Vladi, „jer su potrebni za vlast u Beogradu“.

Stojanović kaže da današnja izjava Ištvana Pastora (SVM) – „nama je važno da imamo državne sekretare“, govori o tome da se tu završava politika brige o nacionalnim manjinama i Mađarima. „Njima je važno da svojih nekoliko najviših funkcionera smeste ne državne funkcije i državne plate i da imaju moć da odlučuju o nečemu – to je jako dobra izjava koja objašnjava suštinu postojanja čak i većine partija nacionalnih manjina u Srbiji“, ocenio je Stojanović.

Kaže da bi, prema njegovom mišljenju, Vučić bez problema mogao da časti Dačića premijerskim mestom, „jer ne bi pobedio u prvom krugu da nije bilo njega“. Ipak, zna i sam da se to verovatno neće desiti. Očekuje, što se SPS tiče, isti broj resora kao u prethodnoj Vladi, jer su potrebni za vlast u Beogradu. Verujem da je to odavno dogovoreno, naglasio je Stojanović.

„Za zaokret u spoljnoj politici prema Rusiji – nema legitimiteta“
Zbog otvorenosti SPS prema Rusiji tokom izborne kampanje, pojedinci iz SNS su imali zamerke. „SPS je preuzeo sto i nešto hiljada rusofilskih birača. SNS nije smeo u potpunosti otvoreno da komunicira tu podršku. Zato je SNS u tim parlamentarnim izborima prošao znatno gore nego Vučić na predsedničkim“, komentariše to Stojanović.

On navodi da od kada je Vučić postao prvi potpredsednik Vlade, da su sve one bile vlade kontinuiteta.

Smatra da – što se tiče zaokreta u spoljnoj politici – ne postoji bilo kakav legitimitet da se to uradi. „Za stranke koje su bili protiv sankcija protiv Rusije bilo je 96,7 posto birača i to će vlast izbegavati koliko bude mogla. Vučić ume da menja okvir i stavove ljudi kroz propagande medije, ali makar na osnovu onoga što sam video u istraživanjima javnog mnenja – to će jako teško da ide“, kaže gost N1.

Moguće da predsednik Vlade bude i ministar
Stojanović navodi da nije ni bitno ko će biti predsednik Vlade. „Mogli bismo ovog puta da imamo i predsednika vlade koji će samo potpisivati odluke, ali će zapravo biti ministar i mogli bismo ovog puta da imamo predsednika Valde koji će biti ministar finansija i suštinski će se time baviti“, kaže Stojanović.

Za šta će nam predsednik Vlade, kad je Vučić zadužen za to, kad on može da uzme papir i tablu i da piše na Pinku, dodaje.

Ako bude izabrana Ana Brnabić za premijerku ponovo, Stojanović kaže da je siguran da ćemo u tom slučaju imati nove izbore dogodine ili 2024, jer kako smatra „prosto dosta je na toj poziciji“. Ne bi ga iznenadilo da Vučić izađe i da kaže – vlada će da traje godinu ili dve.

Ako održi obećanje i povuče se sa mesta predsednika SNS…
Ako Vučić bude razmišljao da pravi osobu broj dva u stranci, ukoliko se povuče sa mesta predsednika što je obećao, prema brojanju analitičara Cvjetina Milivojevića – 19 puta, to ne mogu biti ni Brnabić i Mali, a ni Vučević, mišljenja je Stojanović.

„Kladio bih se da će predsednik Vlade ili predsednik stranke biti Nikola Selaković. To je jedan od ministara u ovoj Vladi koji ima regularnu diplomu, a to je već ogromna stvar i nema afera“, kaže, dodajući da bi pre rekao da će biti predsednik stranke.

Možda se i za predsednika Vlade pojavi neka nova osoba, neki stručnjak, dodaje.

Za Stojanovića je bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dalje u igri za predsednika Vlade. Biće ministar najmanje, smatra.

„Najvažnija stvar mi je, kad gledam sastav ministara, da li će biti ministar Nebojša Stefanović – da li će konačno smeti da ga smeni sa mesta sekretara na nacionalnu bezbednost… U normalnoj zemlji, da vas neko na Tviteru optuži da ste pomogli nekom koga zovu Mesar, jer je mleo ljude, da vas optuži da ste mu pomogli da mu se vrati automobil i da što pre izađe iz zatvora – pošten čovek bi dao ostavku dok se to ne reši… A Vučić ne sme da ga smeni“, uveren je Stojanović.

Smatra da se cela priča sa Dijanom Hrkalović i inspektorom Slobodanom Milenkovićem od ovih dana podigla kako bi se sa Stefanovićem obračunali, ako mogu, pre Vlade.

„Konsultacije protokolarne, opozicija se „nasankala“ i krenula u obračun“
Ovo je suštinski jedna nebitna i proceduralna stvar i ne znam zašto smo se svi oko toga potresli, kaže o konsultacijama predsednika gost N1 Studio Live.

Suštinski dogovori o Vladi se vode u prostorijama političkih stranaka, siguran sam da se sa Pastorom i sa Dačićem dogovorio ili da će se dogovoriti u četiri oka, a ne pred kamerama, dodaje.

Stojanović kaže da su konsultacije četvrta nadležnost predsednika, po Ustavu, da su to protokolarne stvari, zamišljene su kao jedna dobra praksa. Zato, kaže, ne razume zašto su se stranke opozicije na to „nasankale i pretvorile sve u međusobne obračune.

„Jer oni (stranke opozicije) kada pričaju zašto jedni idu, a drugi ne idu, iako to pokušavaju da komuniciraju u odnosu na vlast, suštinski prozivaju onu stranu koja je otišla ili nije otišla iz opozicije“, rekao je Stojanović, dodajući da je trebalo da urade zajedno ili jedno ili drugo. Ističe da ovo opoziciono prepucavanje nije potrebno nikome.

Stojanović navodi da je u redu da neko ne želi da ide jer nemaju šta da razgovaraju sa predsednikom. Ali, navodi da je predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla na N1 lepu stvar – „izborni proces nije švedski sto“. „I gospodo, ako ste učestvovali, onda ne vidim zašto ne idete kod predsednika, jer ste pristali na uslove i okolnosti“, naveo je. Onima koji kao argumentaciju navode da nemaju parlamentarnu većinu i u tome ne vidite smisao odlaska, postavlja pitanje zašto bi onda učestvovali u parlamentu, jer i tamo nemaju većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari