Bocan-Harčenko optužio EU i SAD da stoje iza konflikta Beograda i Prištine 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko optužio je Evropsku uniju (EU) i Vašington da stoje iza sukoba Prištine i Beograda, jer imaju koristi od tenzija na Balkanu.

Ruski ambasador je ruskom TV kanalu Solovjev uživo kazao da iza provokacija na Kosovu stoji Priština, a iza nje stoje SAD i Evropska unija, koja, suprotno svojim interesima, sledi uputstva Vašingtona.

„Vašington ima koristi od tinjajućeg sukoba, ima koristi od toga da situaciju drži na ivici kolapsa“, rekao je on.

Ruski ambasador je naveo da u ovom slučaju, Evropska Unija, baš kao i u slučaju Ukrajine, kao i u slučaju antiruskih sankcija, suprotno svojim interesima, sledi uputstva Vašingtona.

Naveo je da nikada neće poverovati u izjave Amerikanaca i Evropljana da ništa ne mogu da učine sa Kosovom i da premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem ne može da se upravlja.

„Naravno, to je sve laž“, ocenio je Bocan-Harčenko.

Rekao je da su „prištinski režim, isto kao i ukrajinski, oruđe u rukama Vašingtona i EU koja sprovodi američku liniju“.

Ruski ambasador je rekao da je njihov cilj da tim „tinjajućim konfliktom“ postave Srbiju na mesto, jer ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „podigao sa kolena, i oni ponovo žele da je postave na kolena“.

On je takođe ocenio da SAD i Amerika žele iskoriste pitanja Kosova, BiH, Republike Srpske kako bi izvršili pritisak na Vučića, da se pripoji antiruskim sankcijama.

„Drugim rečima, učiniti tako da se on suprotstavlja ne nekoliko frontova, zašta on nema snage“, zaključio je ruski ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari