Bocan-Harčenko: Rešavanje kosovskog problema Vučić vidi isključivo uz pomoć diplomatije 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rešen je da diplomatskim putem reši problem na Kosovu i Metohiji, spreman je za pregovore, ali zahteva neutralnost Zapada, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posle sastanka sa Vučićem.

Rešavanje kosovskog problema Vučicć u celini vidi isključivo uz pomoć diplomatije i spreman je za pregovore, a istovremeno zahteva da se postigne zaista veća neutralnost Zapada i što je najvažnije, poštenje Zapada, rekao je Bocan-Harčenko za rusku televiziju Rusija24.

Prema njegovim rečima, rešenje krize na severu Kosova i Metohije je u stvaranju Zajednice srpskih opština, sporazuma koji su Beograd i Priština potpisali još 2013. godine, ali na kome Zapad ne insistira.

On postoji na papiru u vidu sporazuma koji je odobrio Brisel i koji je potpisao ne samo Beograd, već i Priština o stvaranju Zajednice srpskih opština, koja bi uključivala fer izbore i izbor i imenovanje predstavnika u opštinskim organima, celokupne administrativne strukture koja bi odgovarala interesima Srbije i garantovala njihova prava, bezbednost i poverenje u budućnost i saradnju sa Beogradom, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu koji prenosi Sputnjik.

Činjenica da Zapad ne zahteva od Prištine hitnu primenu ovih sporazuma, koji su stari već deset godina, pokazuje da Zapad ima druge interese i druge puteve za rešavanje problema severa Kosova – a to je da Priština osvoji sever i protera odatle Srba, jer oni neće da žive pod kontrolom vlasti kosovskih Albanaca, naglasio je ruski ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari