Bocan-Harčenko: Spomenik ruskim vojnicima simbol neotuđivih veza Srbije i Rusije 1Foto: EPA-PETER-FOLEY/Bocan Harčenko

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas, prilikom polaganja venca na spomen-kosturnicu ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, da je taj spomenik dokaz i simbol „neotuđivih veza“ Rusije i Srbije, kao i ruskog i srpskog naroda.

„Čim je rat izbio, Rusija i ruski narod su bez razmišljanja krenuli u rat braneći Srbiju. Poznata je izjava ruskog rukovodstva: Nećemo vratiti mač u korice dok ne oslobodimo Srbiju“, rekao je Bocan-Harčenko na ceremoniji u okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Prema rečima ambasadora, ruski vojnici su „na Solunskom frontu, u Makedoniji, u toku odbrane Beograda, štitili Rusiju i Srbiju, dostojanstveno i plemenito ispunjavajući savezničke obaveze“.

On je naveo da spomenik na Novom groblju, „najveći u Evropi spomenik Rusima palim u Prvom svetskom ratu“, ali i svi drugi spomenici poručuju da se iz Prvog svetskog ali i drugih ratova moraju izvući pouke.

„Moramo voditi računa da sarađujemo na najbolji način, tadašnji saveznici i tadašnji neprijatelji, i moramo da postanemo još bolji partneri i čuvamo krhki mir u Evropi“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da se stabilnost „teško uspostavlja a može se srušiti odjednom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari