Bogavac: Kosovo je par ekselans politička tema 1Foto: Ivan Božić

Kosovo je, od kada znam za sebe, par ekselans politička tema o kojoj se mnogo priča, a ličnih iskustava je malo, ocenila je za FoNet dramaturškinja Milena Bogavac i dodala da je malo onih koji se usuđuju da odu tamo, nekoga upoznaju i sa nekim sarađuju.

U serijalu razgovora Kosinus, ona je ukazala da je Kosovo tema koja generiše probleme u ovom društvu i dodala da je nju lično kopkalo to kako nešto što je toliko blizu može da bude toliko daleko.

„Zašto neprekidno pričamo o nekoj svetoj srpskoj zemlji, kada nijedna obična srpska noga, uglavnom nije stala na nju“, upitala je Bogavac.

Ona nema dilemu o tome da je sporazum neophodan i smatra da je sa time saglasna svaka normalna osoba. Bogavac, međutim, smatra da je i zamrznuti konflikt zapravo neka vrsta sporazuma i da se odžava namerno, jer odgovara i jednoj i drgoj strani. Kada je reč o kompromisu, ona misli da će biti teško da se pronađe rešenje kojim će jednako biti zadovoljne obe strane.

“Možda je kompromisno rešenje ono u kojem bi se obe strane pomalo povukle”, konstatuje Bogavac.

Ona bi podržala razgraničenje, ako bi to bilo rešenje koje će definitvno staviti tačku na komplikovanje kosovskog problema. Dramaturškinja i direktorka Šabačkog pozorišta se pribojava da za dijalog ne postoji dovoljno zrelosti.

„Kada bismo biili nekako zreli u svojim namerama, bila bih apsolutno za dijalog i ne vidim razlog da u tom slučaju između nas neko posreduje“, objasnila je Bogavac.

Prema njenoj oceni, politika obe strane je, međutim, prilično infantilna i izgleda da, ipak, neko straiji, da ne kaže neko sa strane, treba da se pojavi u ulozi medijatora.

Kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, ona kaže da bi volela da Kosovo u budućnosti zasluži to mesto.

„Kosovo je već dugo protektorat UN i Kosovo bi moralo da profunkiooniše kao ozbiljna država da bi moglo da dobije stolicu u UN i ja bih volela da Srbija ne blokira to”, rekla je Bogavac.

Po pitanju referenduma, ona upozorava na to da sva dosadašnja iskustva pokazuju da referendum uvek nepogrešivo pokaže ono što donosioci odluka zagovaraju u kampanji.

Podseća i da je po pitanju Kosova već postojao referendum i “znamo kako se to završilo”.

Njoj se čini „da je ovde referendum jedna prljava popoulistička taktika kojom se skida odgovornost političara i zvaničnih državnih politika u vezi sa pitanjem koje je ključno“.

„Kada bi bio raspisan referendum o Kosovu, mislim da na njega ne bih izašla”, navodi Bogavac. Ona ističe da bi bila srećna kada bi se sporazum pronašao u međusobnom dogovoru i suživotu.

“Mi moramo tu da ostanemo da živimo, da budemo komšije i da pronađemo neku vrstu saradnje. Bilo bi dobro kada bismo mogli da sednemo za sto i da se ogovorimo sami“, istakla je Bogavac. Ukoliko to nije moguće, ona smatra neophodnim da se „strane sile prema nama ophode kao da smo maloletni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari