Bogovič: EK će realno proceniti reforme i zastoj 1

Siguran sam da će Evropska komisija u svom izveštaju o napretku Srbije prepoznati dosadašnji rad Srbije u procesu evropske integracije, gde je zaista učinjeno mnogo, a isto tako i upozoriti na sve izazove, kojih ipak još ima puno.

Uvek kažem, na iskustvu nas u Sloveniji, da je proces pripreme države za ulazak u EU proces reformi, sa kojima raste i modifikuje se mnogo sistemskih stvari a i samo društvo. Najbitnije je da proces tih reformi ide napred sistematski u pravcu jačanja vladavine prava i demokratije, slobode i pluralnosti medija a i borbe protiv korupcije, gde očekujem najviše preporuka Evropske komisije, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, govoreći o predstojećem Izveštaju EK.

Naš sagovornik ističe da istovremeno očekuje da Evropska komisija u Izveštaju „realno procjeni i i regionalni razvojni zaostatak Srbije u odnosu na države, koje su u EU ušle u prošlom krugu proširenja, i da uz evropsku politiku solidarnosti što pre poveća pretpristupne EU fondove za Srbiju“.
– To je jako bitno, da bi Srbija, a to je nužno i za druge države Zapadnog Balkana, odmah, ne sutra, počela sa razvojnim projektima na osnovnoj infrastrukturi, kao što su putevi, vodovodi, a i počela da radi na drugim projektima u državi i uz prekograničnu saradnju, koji bi gradili suradnju ljudi i davali vidljive razvojne rezultate.

osebno se nadam da će se trenutačne pregrijane verbalne strasti između Hrvatske i Srbije posle parlamentarnih izbora u Hrvatskoj smiriti, i da ce se nastaviti konstruktivni dijalog i napredak u odnosima između Hrvatske i Srbije, a i svim državama u regionu Zapadnog Balkana, poručuje Franc Bogovič.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari