Bojan Klačar: Vučić i Đilas smanjili polarizaciju u političkom životu Srbije 1Foto: BETA AP/ Photo Darko Vojinović; Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Trenutno je dobro za politički život u Srbiji da je smanjena polarizacija i da su vodeća stranka vlasti i vodeća stranka u opoziciji tome dali veliki doprinos – kaže za Danasa Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Govoreći o smanjenoj tenziji i odnosu Srpske napredne stranke i Stranke slobode i pravde, sagovornik Danasa se međutim, ne slaže sa direktorom agencije Faktor Plus, Vladimirom Pejićem, koji je izjavio da je predsednik Srbije najverovatnije mislio na partiju Dragana Đilasa kada je nagovestio mogućnost promene u vladajućoj koaliciji.

– Teško je proceniti na koga je Aleksandar Vučić mislio kada je govorio o mogućim novim koalicijama: puno je stranaka, svedoči se i čestim preletima iz jedne u drugu, postoje poslanici koji samostalno deluju… – kaže Klačar.

Kako dodaje, sada se kratkoročno ne čini realnim da to bude SSP iz nekoliko razloga.

– Suviše je kratak period, birači i jedne i druge strane nisu pripremljeni za takav scenario, fokus SSP i razgovora dvojice lidera je bio samo na temu vanrednih beogradskih izbora a juče je potvrđen nastavak saradnje SNS i SPS – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, srednjeročno i dugoročno je vrlo nezahvalno prognozirati, ali, kako kaže, iskustvo nas uči da u politici ne postoje nemoguće kombinacije, niti ima razloga za tako nečim.

Bojan Klačar zaključuje da je “ako se svaki dan nešto dešava, vrlo je nezahvalno prognozirati kako ti događaji utiču na rejtinge stranaka, bez dobrih podataka”, kojih u ovom slučaju još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari