Bojan Pajtić: Vreme ne može niko zaustaviti, šovinistička politika predstavnika režima je prevaziđena 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Svi moji prijatelji i poznanici koji su u toku “Oluje” u Srbiju došli iz Like, Kninske krajine, Gorskog kotara – uzeli su hrvatsko državljanstvo, zbog pogodnosti koje pruža pasoš Evropske unije. Svi oni se, kada preko leta posećuju svoje domove u okolini Gospića, Obrovca, Knina, Donjeg Lapca – “spuste” do jadranske obale na nekoliko dana da se osveže i to svi znaju i to je normalno – kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Izvršnog veća i Pokrajinske vlade Vojvodine.

Komentarišući izjavu gradonačelnika Novog Sada koji je priređujući ovogodišnje  obeležavanje stradanja žrtava akcije Oluja, u glavnom gradu Vojvodine, rekao da ne razume Srbe koji idu na hrvatsko primorje, Pajtić podseća da je 27 godina od rata u Hrvatskoj.

S tim u vezi, ukazuje na činjenicu da je, kako kaže, samo petnaestak godina nakon završetka Drugog svetskog rata, stotine hiljada stanovnika bivše Jugoslavije odlazili na rad u Nemačku, a stotine hiljada Nemaca dolazili na odmor na obalu Jadrana.

– Vreme niko ne može zaustaviti. To pokušavaju samo oni političari čija je šovinistička politika odavno prevaziđena, ali pokušavaju na silu da podgrevaju etničku mržnju na prostorima Balkana, da bi politički profitirali od netrpeljivosti, muke i patnje svojih žrtava u svim zemljama bivše zajedničke države – zaključuje Bojan Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari