Borel: EU zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na Kosovu 1Foto: Print screen Kosovo online

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je Brisel zabrinut zbog odsustva konsultacija pre odluke Centralne banke Kosova (CBK) da ukine dinar i posledica koje ona ima na svakodnevni život kosovskih Srba.

„Ovo se posebno odnosi na uticaj odluke na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, stoji u pisanom odgovoru Borela objavljenom na sajtu evropskog parlamenta.

Na pitanja francuske poslanice Dominik Bild šta Evropska komisija (EK) planira da preduzme povodom pitanja uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO), odluke CBK i u vezi sa obrazovnim i zdravstvenim sistemima kosovskih Srba Borel je kazao da se pitanje dinara ;dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO.

„Pitanje odluke CBK o gotovinskom poslovanju se dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO, poput statusa i finansiranja Institucija kojima upravlja Srbija na Kosovu i njihova integracija u kosovske institucije i pravni okvir“, napisao je on.

Ponovio je da je osnivanje ZSO obaveza Prištine po međunarodnom pravu i proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji su Srbija i Kosovo zaključili u dijalogu uz posredovanje EU, a zatim je usvojen u kosovskoj Skupštini.

U pisanom odgovoru stoji da je EU izradila Evropski nacrt statuta ZSO, u konsultacijama sa stručnjacima za međunarodno pravo, uz poštovanje relevantnih sporazuma iz dijaloga, kao i kosovski pravni okvir i „crvene linije strana u meri u kojoj je to moguće“.

Nacrt statuta je 21. oktobra prošle godine predstavljen premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Priština je 26. oktobra obavestila EU da bi prihvatilo predlog, pod uslovom da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Aneks i sam Nacrt statuta ZSO, formalno potpišu Kurti i Vučić“, naveo je Borelj.

Dodao je da je Beograd isključio svaki oblik potpisa i da se od tada predstavnici Prištine nisu angažovali u razgovorima o ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari