Borelj: EU je za to da se prevazidju teškoće u proširivanju, a ne za poseban put 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija želi da se prevazidju teškoće u proširivanju na Zapadni Balkan i to je bio zaključak nedavnog samita EU-Zapadni Balkan i nije poznato da se ima u vidu neki novi poseban put tog procesa, izjavio je danas u Luksemburgu visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

Borelj je to rekao po završetku zasedanja šefova diplomatija Unije koji su razgovarali o proširivanju i odnosima sa Zapadnim Balkanom, gde je ovih dana došlo do, kako je podvukao, „veoma teške situacije na medji Srbije i Kosova „.

Borel je istakao da se potvrdilo posle sporazuma Beograd-Priština o smirenju zategnutosti od 30. septembra da je Dijalog uz posredovanje EU jedini način za rešavanje sporova.

Visoki predstavnik Unije je na konferenciji za štampu zamoljen od novinara da se osvrne na, rečeno je, inicijativu članova Evropskog parlamenta koji će pripremiti predlog za susret vodja EU i država Istočnog partnerstva u susedstvu Unije, a prema kojem bi trebalo iskoristiti iskustva Berlinskog procesa u proširivanju na Zapadni Balkan i pokrenuti sličan model pridruživanja i za zemlje Istočnog partnerstva.

„Vi očigledno bolje znate o tome nego ja, odnosno da neki evropski parlamentarci predlažu neki novi put za pospešenje proširivanja“, uzvratio je visoki predstavnik EU.

On je istakao da je o proširivanju bilo reči na nedavnom samitu EU-Zapadni Balkan, na kojem je ustanovljeno da „postoje odredjene teškoće, koje Evropska unija ima jasno na umu“, ali da je, kako je rekao želja EU da se „te teškoće prevazidju“ i da ne zna kakvom to posebnom putu novinari govore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.