Borelj: EU želi da uključi Zapadni Balkan u proces donošenja odluka i pre pristupanja Uniji 1(BETAPHOTO/European Council/Frederic Sierakowski)

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je večeras u Briselu da EU želi da uključi Zapadni Balkan u njen proces donošenja odluka, i o spoljnoj i bezbednosnoj politici, pre ulaska regiona u Uniju.

Dok je predsedavao sastanku ministara spoljnih ili evropskih poslova članica EU i zapadnobalkanske šestorke, Borel je na mreži Iks napisao i da je „mesto Zapadnog Balkana u EU“.

„Večeras predsedavam ministarskom sastanku EU-Zapadni Balkan, sa šest ministara iz tog regiona. Želimo da integrišemo region u naš proces donošenja odluka i pre pristupanja, uključujući odluke o spoljnoj i bezbednosnoj politici. Mesto Zapadnog Balkana je u EU“, naveo je Borel.

Među temama večerašnjeg ministarskog sastanka EU-Zapadni Balkan, na kojem Srbiju predstavlja ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, su prošlonedeljni izveštaji Evropske komisije o zemljama regiona – Paket proširenja, usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i priprema decembarskog samita EU i Zapadnog Balkana.

Borel je ranije danas rekao da partneri EU sa Zapadnog Balkana moraju „tešnje da usaglase“ spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, a šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon kazala je da bi zapadnobalkanski predstavnici u tom slučaju mogli da učestvuju kao posmatrači na sastancima ministara spoljnih poslova članica Unije.

Šef evropske diplomatije je naveo da neke zemlje regiona „nemaju sjajan rezultat u usaglašavanju sa evropskom spoljnom politikom i sankcijama“.

U izveštaju Evropske komisije o reformama u Srbiji, objavljenom prošle nedelje, navodi se da Srbija „mora hitno da poboljša usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji, da „izbegne aktivnosti usmerene protiv spoljnopolitičkih stavova EU i da preduzme korake na sprečavanju bilo kakvog korišćenja teritorije Srbije za zaobilaženje tih restriktivnih mera Unije“.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, koji je takođe na večerašnjem sastanku u Briselu, napisao je na Iksu da je integracija Zapadnog Balkana u EU „zajednički cilj“ dve strane.

„To se tiče naše naše zajedničke bezbednosti, naše stabilnosti, našeg prosperiteta. Osiguranje mira na našem kontinentu je naš zajednički projekat“, naveo je Varheji.

Varheji je ranije večeras napisao da je Evropska komisija spremna da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari