Borelj Kurtiju: Dogovoreno u dijalogu i SZO se mora sprovesti, odluka Ustavnog suda nije prepreka 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je danas u Briselu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju (Albin) da se ne slaže s Kurtijevom tvrdnjom da je odluka ustavnog suda Kosova o Zajednici srpskih opština (ZSO) prepreka da se sprovede taj dogovor postignut Briselskim sporazumom i pozvao ga da „prizna važnost Dijaloga za prevazilaženje otvorenih pitanja“.

Dogovor o ZSO su, stavio je do znanja Borel, „postigli predstavnici vlada dve strane, delujući u dobroj veri i u skladu sa medjunarodnim pravilima“. „I zato mi je žao, premijeru, mi moramo i dalje zahtevati da se taj sporazum sprovede, znam da ima i drugih nesprovedenih dogovora, ali ovaj je veoma važan“, naglasio je.

Borel je to izjavio na konferenciji za štampu pošto su delegacije EU i Prištine razmotrile šta je postignuto u sprovodjenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo i naglasio da zasad nema osnova za sazivanje runde Dijaloga na najvišoj ravni.

Kurti je rekao da je on „demokrata“ i da zato želi da Srbi na Kosovu, a ne Beograd i političari, po njegovim rečima, odlučuju o tome šta će biti za njih najbolje kad je u pitanju uspostavljanje Zajednice srpskih opština, uz tvrdnju da je taj dogovor blokiran odlukom Ustavnog suda Kosova, kao i da, kako je on to objasnio, Srbi na Kosovu se tome nisu usprotivili.

Borel je uzvratio na ovakvu izjavu Kurtija najpre tako što je naglasio: „I ja sam demokrata“, predočivši da je cilj Dijaloga da se postigne sveukupan, zakonski sporazum o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije. „A to znači da su dve strane te koje o tome moraju da odluče, a ne ja“, dodao je.

Borel je naveo da je on „posrednik koji pomaže ljudima da se dogovore o normalizaciji odnosa, jer bez toga neće biti moguće ni Kosovu ni Srbiji da utru put ka Evropskoj uniji“.

„A o čemu se tu radi, šta je suština, dve strane su te koje treba da odluče, ja ne mogu reći kakav će biti konačan ishod, jer bih u tom slučaju ja bio deo cele igre, a ja to nisam, već samo pokušavam da vas podstaknem da razgovarate i nastojite da nadjete rešenje“, zaključio je Borel.

Borel je objasnio da je ranije govorio da je postizanje rešenja u Dijalogu „pre pitanje meseci, nego godina zato što se mora postaviti pitanje koliko proteklih godina to traje, a to je previše“.

„Otud je stvar dobre volje da se problem reši sutra a ne tri godine odsad i ja uopšte ne verujem da ljudi na Kosovu i celog Zapadnog Balkana na to mogu čekati godinama jer će to biti prepreka za budućnosti tamošnjih zemalja koje žele u Evropu“, rekao je.

Visoki predstavnik EU je takođe objasnio da vlasti u Prištini moraju da ulože još dosta napora kad su u pitanju jačanje vladavine prava i suzbijanje korupcije na Kosovu.

Kurti sa Borelom i Varhejijem razgovarao o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU- Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) je danas tokom susreta sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom (Josep Borrell) i evropskim komesarom za proširenje i susedske odnose Oliverom Varhejijem (Varhelyi) razgovarao o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, saopštila Vlada Kosova.

„Na tom sastanku se razgovaralo o odnosu Kosova i Evropske unije (EU) u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao delu procesa integracije Kosova u Evropsku uniju, sa akcentom na stalnu posvećenost i napredak koji je Kosovo postiglo u reformi pravosudja i borbi protiv organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju.

Premijer Kurti je pohvalio kontinuiranu podršku Evropske komisije reformama i ponovio zahtev da zemlje članice u okviru Saveta EU donesu pozitivnu odluku o liberalizaciji viznog režima za gradjane Kosova.

„Cenim današnju diskusiju sa Oliverom Varheljijem o napretku Kosova u SSP. Ispunili smo sve kriterijume za viznu liberalizaciju i verujemo da će EU ići napred. Motivisani smo da nastavimo naše transformacione reforme u bliskoj saradnji sa EU“, dodao je Kurti posle četvrtog sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari