Borelj objasnio zašto EU smatra da je svaki pokušaj da se sporazum iz Ohrida dovede u pitanje uzaludan 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Svaki pokušaj da se dovede u pitanje sporazum Srbije i Kosova je uzaludan – dogovor je usaglašan, mora da se sprovede i nema mesta za biranje šta se hoće, a šta ne, poručio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj uoči ministarstkog sastanka u Briselu.

Borelj je, kako navodi Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), rekao da je „sporzum celina“ i da svi njegovi delovi treba da se sprovode.

„Mi ćemo pomno pratiti ko sprovodi, a ko ne sprovodi. Ja bih im savetovao da ne pokazuju ni na koga, već da rade svoj posao“, poručio je Borelj.

Šef evrodiplomatije bio je 18. marta u Ohridu moderator tripartitnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, na kome je usaglašen Aneks evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa, a obe strane su prihvatile da ga sprovode i primenjuju.

Tema ministarskog sastanka biće i dalja podrška Ukrajini, konkurentnost evropske privrede u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, unutrašnje tržište, energetska pitanja i migracija glavne.

Dvodnevni sastank na vrhu čelnika 27 država članica Unije počinje danas radnim ručkom sa genralnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, a teme će biti ključni geopolitički i globalni izazovi.

Čelnicima EU će se na početku samita video-vezom obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Očekuje se da će čelnici EU u svojim zaključcima nastaviti pritisak na Rusiju, izraziti spremnost za uvođenje novih sankcija i naglasiti potrebu efikasnijeg sprovođenja dosad uvedenih restrikcija Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari