žozep boreljFoto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je danas da očekuje od zemalja Zapadnog Balkana, sa kojima su se danas sastali ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, da se usklade sa Unijom u njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici jer time izražavaju svoj strateški izbor i posvećenost članstvu u Uniji.

 

Borel je na konferenciji za novinare, posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u Luksemburgu, kome je predsedavao, rekao da su zemlje EU spremna da podržavaju partnere sa Zapadnog Balkana, ali da očekuju od njih da budu na strani EU u „odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“.

„Spremni smo dalje da produbimo našu postepenu integraciju i pružimo našu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana i očekujemo od njih da stanu zajedno sa nama u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, posebno u odnosu na Ukrajinu i posebno u odnosu na mere preduzete da se suprotstavi ruskoj invaziji Ukrajine“, rekao je Borelj.

Po njegovim rečima usklađenost zapadnobalkanskih zemalja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU „smatra se izrazom njihovog strateškog izbora i posvećenosti članstvu“.

Rekao je da održavanje bliskih veza za režimom ruskog predsednika Vladimira Putina nije „kompatibilno sa građenjem zajedničke budućnosti sa EU“.

Na pitanje novinara o tome da je ministar spoljnih poslova Srbije rekao da će se Srbija uskladiti sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom kada postane članica EU, Borelj je ponovio da je deljenje spoljne politike jedan od uslova za članstvo, i da je put ka pristupanju Uniji – usaglašavanje spoljne politike.

„Izgradnja sporazuma o spoljnoj politici znači da bi nova zemlja članica morala da deli osnovne principe te spoljne politike, to je jedan od uslova za članstvo, a u ovom trenutku to nije slučaj sa Srbijom,“ rekao je Borelj.

U osvrtu na sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine čiji će on biti domaćin u sredu, na kome će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vućič i premijer Kosova Aljbin Kurti, Borel je rekao da time nastavlja pokušaje za ostvarenje napretka u dijalogu između Srbije i Kosova.

Borel je ukazao da već postoji sporazum – Ohridski sporazum – ali da ga dve strane ne primenjuju.

„Zato je bilo potrebno da ponovo počnemo da se sastajemo na visokom nivou, da vidimo gde stojimo“, rekao je Borel.

On je rekao da treba da se razgovara o ukidanju sankcija Kosovu, što je on već predložio, kao i da bi to bio postepen proces i da bi mogao da stvori okolnosti gde se, kako je objasnio, dijalog možda ne bi odmah pokrenuo, ali ne bi bio ni naglo prekinut.

„Vođe se nisu sastale dosta dugo i ne želim da dignem ruke pre nego što stignem do kraja svog mandata, rekao je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari