Borelj potvrdio da su Srbija i Kosovo primili novi plan o dijalogu 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR

Srbija i Kosovo primili su novi plan o dijalogu za normalizaciju odnosa potvrdio je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj).

Kako je naveo, obe strane su već predale svoje komentare oko plana.

“Sa specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom smo dosta radili na tome. Tako smo pre leta plan predstavili obema stranama, i Srbiji i Kosovu, kako bi oni prevazišli trajni krizni režim u kojem smo radili i postigli sveobuhvatnu normalizaciju odnosa“, rekao je Borrelj u Minsteru u Nemačkoj gde se održava sastanak ministara inostranih poslova država G7, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je i da su dobili „odgovore od obe strane.“

„Proučavamo ih i mislim da je dobar povod da se moraju iskoristiti kako bi odnos Prištine i Beograda bio normalniji“, rekao je Borrell.

Šef evropske diplomatije je takođe naveo da će oni u narednim danima analizirati odgovore koji su dobili iz Prištine i Beograda i da će se nada da će „to predstavljati proboj i iskorak u ovom procesu“.

Zahvalio se i njemačkoj i francuskoj strani na podršci u izradi plana.

O postojanju takozvanog francusko-nemačkog plana govorili su 3. novembra u Berlinu nemački kanceral Olaf Scholz i predsednica Evropske komisija Ursula von der Leyen. Von der Leyen je potvrdila da je ovaj plan sada „integrisan u proces dijaloga“.

Za sada nema dovoljno informacija šta sadržava ovaj plan. Njegovo postojanje su potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti.

Predsednik Srbije je 8. oktobra izjavio da su Francuska i Nemačka iznele predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije (UN) u zamenu za brzo članstvo Srbije u EU.

Dodao je da Srbija ne bi bila „dodano ponižavana i primoravana da formalno prizna Kosovo“, ali bi nereagovanjem dala tihi signal da je saglasna. Kako je rekao, to je za Srbiju neprihvatljivo ali je i dodao da je neodgovorno i neozbiljno baciti francusko-nemački predlog kroz prozor.

Vučić je 18. oktobra ponovio da je suština predloga Nemačke i Francuske da Srbija ne blokira učlanjenje Kosova u sve međunarodne organizacije. Srbija bi za to, kako je rekao, dobila „brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi“.

Mediji na Kosovu su takođe preneli da predlog za sad ne predviđa da Srbija prizna Kosovo, ali predviđa da kosovsku državu prizna preostalih pet članica EU koje to nisu uradile: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari