Borelj pozvao na hitnu deeskalaciju na severu Kosova 1Foto: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je večeras na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i dodao da se mora izbeći svaka provokacija ili jednostrana akcija koja je u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu.

„Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU, kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima. U interesu je svih da tražimo put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi“, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Istaknuto je da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja, i EU snažno apeluje na obe strane da ga u potpunosti iskoriste.

Borelj je naglasio da su svi sporazumi, postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine, važeći i obavezujući za obe strane.

„Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti i bez odlaganja poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga“, navedeno je u saopštenju.