boris tadićfoto FoNet Milica Vučković

Socijaldemokratska stranke (SDS) saopštila je danas da je protiv najave vraćanja obaveznog vojnog roka i ocenila da je ta odluka najavljena isključivo iz populističkih razloga, a ne stvarnih bezbednosnih potreba.U saopštenju se dodaje da takva odluka ne može da se donese bez široke javne rasprave, jer ona podrazumeva političke, ekonomske i bezbednosne konsekvence.

„Apsolutno smo protiv ove odluke, a upravo najava vraćanja vojnog roka u trajanju od četiri meseca je dokaz pravih namera vlasti, odnosno najavljeno trajanje vojnog roka jasno govori o tome da takva odluka nije motivisana stvarnim bezbednosnim potrebama, već čistim populizmom i opasnim igranjem sa militarizacijom našeg društva“, rekao je u pisanoj izjavi predsednik SDS Boris Tadić.

Dodao je da vojna obuka nema ni bezbednosnog, ni ekonomskog opravdanja ukoliko ne traje minimum 9 meseci, kao i da se problemi sa kojima se suočava sistem odbrane Srbije svakako ne rešavaju vraćanjem obaveznog vojnog roka.

„Ovakve najave su već postale tradicija ove vlasti, budući da ih imamo gotovo svake godine i koriste se u svrhe političkog marketinga, baš kao i redovne prezentacije nove vojne opreme. Obnavljanje vojne opreme je uvek potrebno ako je strateški planirano, ali ne marketinški i populistički kako je slučaj u Srbiji u poslednjoj deceniji“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, to posebno nema smisla u okolnostima kada se rasipa vojni kadar i u suštini devastira vojska i njena odbrambena moć.

„Beskorisna je i najbolja i najmodernija vojna oprema kada nema ko da je koristi, kao što je beskorisno i ulaganje u bolničke zgrade dok država organizovano šalje u inostranstvo medicinsko osoblje, zbog čega nema ko da leči naše građane“, izjavio je Tadić i dodao da režim tom najavom, na potpuno besmislen način, pokušava da nadomesti nedostatak ljudskih resursa u vojsci, umesto da se konačno planski bavi tim fundamentalnim vojnim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari