Borko Stefanović ohrabren demokratskim kapacitetom crnogorskog naroda 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 

Predsednik skupštionskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović istakao je da je ohrabren demokratskim kapacitetom crnogorskog naroda i iskazanom političkom voljom na izborima i da je zadovoljan pozitivnim porukama iz Podgorice, koje ukazuju na potrebu za saradnjom dve zemlje i razvijanjem odnosa koji neće biti opterećeni mitovima i nacionalizmom.

On je razgovarao s predsednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodragom Lekićem, koji se saglasio da odnosi dve države počivaju na izvanrednoj bazi i da postoji pozitivan odnos između dva naroda, koji je često bio predmet manipulacije i da je na nama sada da razvijamo dalje te odnose.

Lekić je istakao i da rezultati izbora u Crnoj Gori predstavljaju suštinski pomak, kao i da je ostalo dosta posla na jačanju institucija.

Stefanović je naveo da su poruke Crne Gore uvek bile konstriktivne po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji (KiM) i dodao da Srbija nastoji da obezbedi sigurnost i bolji život za Srbe na KiM, naglašavajući da se ne može očekivati da prihvati nezavisnost tzv. Kosova, jer bi to značilo urušavanje digniteta i postojanja Srbije kao suverene države.

„Naša zemlja će teže braniti svoje vitalne nacionalne interese, ukoliko ostane jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji“, ukazao je Stefanović i dodao da je, kao predsednik Odbora za spoljne poslove, podneo Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Rusiji.

Sagovornici su se složili da je evropska perspektiva jedina perspektiva za Zapadni Balkan i da je veoma bitna regionalna saradnja.

Ocenili su da su bolje saobraćajno povezivanje, ekonomija i kultura teme od obostranog interesa za građane Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari