Borko Stefanović u Bundestagu: I Brisel i Berlin su odgovorni za stanje u Srbiji 1foto FoNet Milica Vučković

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas u Berlinu da je Srbija „oteta država“ ne samo zbog režima koji gazi institucije i koji je ogrezao u nasilju, korupciji i neizvesnosti, već i zbog toga što mnogi u Berlinu i EU već više od decenije podržavaju vlast čiji predstavnici su povezani sa kriminalom, vlast koja ubija nezavisno sudstvo, gazi slobodne medije i krši ljudska prava i slobode.

Kako je saopšteno iz SSP, Stefanović je na konferenciji u Berlinu i sastancima u Bundestagu istakao „da je ovaj proces počeo kada je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel stabilokratiju na Zapadnom Balkanu proglasila važnijom od demokratije, čime je pomogla uspostavljanju i jačanju hibridnih režima koji danas ugrožavaju mir u regionu“.

„Opasna je iluzija da će autokratska vlast rešiti bilo koji problem u regionu i da će svoje građane osloboditi gaženja njihovih prava i omogućiti normalan život“, rekao je Stefanović.

On je naglasio da u Srbiji danas ne postoji demokratija, o čemu svedoče izveštaji međunarodnih institucija, ali i izborni proces u kome režim krši sve preporuke OEBS i ODHIR, ucenjuje i maltretira ljude, a predsednik u do sada neviđenoj funkcionerskoj kampanji ne preza da koristi i evropske zvaničnike“.

Dodao je da je Srbija, nakon svega, „udaljenija od Evrope nego ikada pre“, što prema njegovim rečima, dokazuje stepen usklađenosti sa EU koji je na istorijskom minimumu.

„Na sve ovo zvanični Berlin i EU uporno žmure sto je zajedno sa režimskom antizapadnom kampanjom koja traje već više od jedne decenije dovodi do toga da je podrška građana evropskom putu Srbije sve manja. Nemačka Vlada odgovor na pitanje zašto ćuti i šta su posledice tog ćutanja na Zapadnom Balkanu duguje pre svega svojim građanima“, rekao je Stefanović.

Stefanović, koji je i kandidat za poslanika na listi Srbija protiv nasilja, je rekao i da je uveren da će na izborima 17. decembra građani glasati za tu proevropsku koaliciju.

On je tokom razgovora u Berlinu kazao i da je „krajnje vreme za redefinisanje nemačke politike prema zapadnom Balkanu koja bi morala da se zasniva na evropskim vrednostima bez kojih nema sigurnosti i dobrog života“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari