Borović (Narodna stranka): Sve između projektovane i stvarne inflacije je "ćar" države 1Foto: N1

Država je budžet za 2022. godinu projektovala na nivo inflacije ispod četiri odsto, dok je međugodišnja inflacija za jul bila već 12,8 odsto, a biće znatno veća kada se na cene odraze nova povećanja cena struje ili suše koje su pogodile Srbiju, rekao je danas predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

Prema njegovim rečima, sve između projektovane i stvarne inflacije je „ćar“ države zbog povećanih budžetskih prihoda, koji predstavlja „čist gubitak građana i dramatično obezvređivanje njihovih prihoda“, saopšteno je iz te stranke.

„Inflacija u Srbiji nije inflacija tražnje ni u jednoj svojoj varijanti – niti imamo višak novca u opticaju, niti raste efektivna tražnja u odnosu na period držanje inflacije pod kontrolom“, istakao je Borović.

Kako je objasnio. reč je o gotovo klasičnoj inflaciji troškova gde je rast cena uzrokovan rastom troškova proizvodnje ili cenom iz uvoza, zbog čega bi Ministarstvo finansija trebalo da reaguje setom fiskalnih mera koji će uticati na smanjenje troškove proizvodnje, poput ukidanja ili smanjivanja akcize na struju i gorivo, posebno u poljoprivredi te subvencijama i pri kupovini veštačkog đubriva…

U stvarnosti je, tvrdi Borović, sve suprotno i zato će inflacija rasti iz meseca u mesec.

On napominje da će ograničenje cena namirnica logično dovesti do nestašica tih roba, a da Vlada čak i deo uvozne inflacije pojačava fiskalnim i parafiskalim nametima, pa i kada pada cene nafte u svetu, cene derivata na pumpama Srbije rastu.

S druge strane, naglašava Borović, Narodna banka Srbije (NBS) gleda u pravcu Fed i naročito ECB i prepisuje njihove antiinflacione mere, iako je očigledno da se lek za inflaciju ne nalazi u monetarnim merama.

Ipak, NBS u kontinuitetu od prošle godine povećava referentnu kamatnu stopu, sada na nivo od 3,5 odsto, pa što su veće referentne stope to su veće stope inflacije, što će gurnuti privredu u recesiju i verovatnu stagflaciju kao kombinaciju recesije i inflacije.

„Posebna tragična priča je povećanju cene struje, uzrokovana korupcijom, javašlukom i strateškim promašajima u vođenju EPS i posledično povećanja cena struje iz uvoza koja inflaciju gura u opasnom smeru“, zaključio je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari