Borović: Vučićev režim je represivniji od režima Slobodana Miloševićeva 1foto EPA/SRĐAN SUKI

Advokat Borivoje Borović izjavio je danas da je besmisleno optuživati i osuđivati ljude koji protestuju zbog izborne krađe da su počinili krivično delo „rušenje ustavnog poretka“.

Borović je agenciji Beta kazao da se aktuelna vlast služi represivnijim merama od režima Slobodana Miloševića iz devedesetih godina prošlog veka.

„I devedestih godina Miloševićev režim je svakog opozicionara koji je učestvovao na demonstracijama gonio po sličnoj pravnoj kvalifikaciji, iako je tada za krivično delo ‘rušenje ustavnog poretka’ bila predviđena smrtna kazna. Njihov cilj je bio da zaplaše demonstrante, što danas čini i režim Aleksandra Vučića. Sve podseća na Miloševićevo vreme, s tim što je danas režim znatno represivniji“, ocenio je Borović.

Prema njegovim rečima, sud i tužilaštvo za banalne povode određuju drakonske pritvore i zatvorske kazne.

„Vučićev režim hapsi i pritvara ljude koje nisu izvršili nijedno krivično delo. Nerede ispred Starog dvora su izazvali provokatori ubačeni od strane vlasti i oni su poslužili policiji da poput vojne hunte interveniše i tuče mirni narod“, naglasio je advokat.

Prema njegovim rečima, ne postoji izvršenje koje bi ukazalo da je neko pokušao da ruši ustavni poredak države.

„Radi se o jednoj besmislenoj kvalifikaciji koja služi za zastrašivanje naroda. Nikad niko u Srbiji, za dela koja je učinio, nije osuđen za rušenje ustavnog poretka. Vlast naprednjaka i socijalista nema talenta da smisli nešto pametnije, već grubim metodom nastavlja da sprovodi diktaturu“, naglasio je Borović.

Nakon nereda ispred Starog dvora u nedelju veče, policija je uhapsila 38 osoba koji se sumnjiče da su počinili krivična dela „rušenje ustavnog poretka“ i „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“.

Sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneli su rešenja kojima je okrivljenima A. M. (39.), R. S (58). T. B. (26) i J. P. (54) određen pritvor do 30 dana zbog događaja ispred Skupštine grada Beograda, u nedelju 24. decembra.

Kako je saopšteno iz tog suda, njima je pritvor određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Njima se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“ s krivičnim delom „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Istovremeno, prema Š.S. (45), D.S. (54), R.A. (18), D.G. (36), P.D. (23) i R.D. (19) određena je mera zabrane napuštanja stana bez primene elektronskog nadzora.

Okrivljenima Š.S, D.S, R.A, D.G. i P.D. na teret je stavljeno izvršenje po jednog krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“ s krivičnim delom „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, dok je okrivljenom R.D. na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“, naveo je sud.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, sedmorica okrivljenih su s javnim tužiocem zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela.

Okrivljeni Š.L. (23) oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“, pa mu je izrečena uslovna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajnju od tri meseca i istovremeno određeno da se ona neće izvršiti ukoliko osuđeni za vreme od jedne godine ne učini novo krivično delo, kao i novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara.

Okrivljeni Đ.R (18) oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“, pa mu je izrečena uslovna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajnju od tri meseca i istovremeno određeno da se ona neće izvršiti ukoliko osuđeni za vreme od jedne godine ne učini novo krivično delo, kao i novčana kazna u iznosu od 20.000 dinara.

Okrivljeni O.V. (48) oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“ i izrečena mu je uslovna kazna zatvora od četri meseca na godinu dana, kao i novčana kazna od 20.000 dinara.

Okrivljeni M. Z. (68) oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“ i „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, pa mu je izrečena uslovna kazna zatvora od šest meseci na dve godine, kao i novčana kazna od 20.000 dinara.

Okrivljeni S.S. (36) oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“ i „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, pa mu je izrečena uslovna kazna zatvora u trajnju od šest meseci na dve ; godine i novčana kazna od 20.000 dinara.

Okrivljeni V.N. (32) oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“ i „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, pa mu je izrečena uslovna kazna zatvora u trajanju od šest meseci na dve godine i novčana kazna od 20.000 dinara.

Okrivljeni R.M. (48) oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela „nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, pa mu je izrečena uslovna kazna zatvora u trajanju od šest meseci na dve ; godinei novčana kazna u iznosu od 20.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari