Boško Obradović: Da li se ijedan državni službenik nalazi u zatvoru zbog korupcije? 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik Dveri Boško Obradović je na sednici skupštinskog Odbora za finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava upitao Državnu revizorsku instituciju „koliko je državnih službenika završilo na višegodišnjoj robiji zbog korupcije u javnim nabavkama i da li je nekome od njih oduzeta imovina zbog toga što su oštetili budžet“.

On je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da samo Fond za zdravstveno osiguranje proneveri milijardu evra, saopštile su danas Dveri.

„U 50 najvećih javnih nabavki i poslova sa državom Srbijom u 2022. godini, u vrednosti 1,1 milijarde evra, bilo je, u proseku, samo 1,34 ponuđača u tim poslovima, što znači da nema konkurencije“, istakao je Obradović i ocenio da se radi o nameštenim poslovima.

Dodao je da se DRI ne bavi nekoliko puta preplaćanim infastrukturnim radovima i upitao ih „da li konačno mogu da utvrde realnu cenu tih radova poput bolnica, puteva i auto-puteva“.

„Poražavajući je zaključak DRI da više od polovine institucija (od ukupno 500) ‘nema uspostavljen sistem finansijskog upravljanja, kontrole i izveštavanja i da oni nisu adekvatni cilju institucije'“, rekao je Obradović.

Naveo je da je revizija prihoda i primanja pokazala je da je pogrešno prikazano blizu 32 milijardi dinara, a od toga gotovo polovinu čini pogrešno prikazan prihod u Završnom računu budžeta Srbije za 2021. godinu.

Predsednik Dveri je ocenio i da nepravilnosti prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki ukupno iznose od 21,57 milijardi dinara.

Obradović je upitao predstavnike DRI koliko su prekršajnih i krivičnih prijava podneli, da li je po njima postupano i kakav je njihov epilog.

„Zapanjujuće i otrežnjujuće, koliko su korumpirani politički funkcioneri zaštićeni od pravde u Srbiji“, naveo je direktor DRI Duško Pejović koji je na kraju diskusije izneo podatak da je od 264 krivične prijave koje je DRI podneo od svog osnivanja 2010. godine do sada samo pet okončano pravosnažnom sudskom presudom.

Obradović je na kraju pohvalio Izveštaj DRI u delu utvrđivanja nepravilnosti u sistemu obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari