"Tačna računica": Stručnjaci o oceni Zorana Drakulića da korupcija čini pet odsto srpskog BDP-a 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Izjava Zorana Drakulića, predsednika Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, da korupcija u Srbiji čini skoro pet odsto nacionalnog bruto proizvoda naišla je na podršku i odobravanje domaće stručne javnosti.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je procenat korupcije u nacionalnom bruto proizvodu Srbije nekad veći od onog koji je izneo Drakulić dok je nekad pak i niži.

– Taj procenat nije isti svake godine ali definitivno se može konstatovati da je visok. Problem predstavlja to što država korupciju ne sankcioniše te se ne zna sa preciznošću u kom ukupnom procentu je ona prisutna i u kojoj tačno meri utiče na nacionalni bruto proizvod. Međutim, jasno je da je ona u Srbiji sveprisutna i da je vlast podstiče – navodi naš sagovornik.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović naglašava da se slaže sa ocenom koju je izneo predsednik Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”.

– Smatram da je izjava Zorana Drakulića da korupcija u Srbiji čini skoro pet odsto nacionalnog bruto proizvoda tačna. Po tom pitanju se apsolutno slažem sa njim i smatram da mu je računica dobra. Korupcija nastaje tako što neko javno preduzeće ili lokalna samouprava za određeni posao ili uslugu plati više od tržišne vrednosti koštanja. To dovodi do toga da preduzeća za uslugu ili drugu delatnost koju su obavila fakturišu veći iznos nego što taj posao vredi. Odnosno, to predstavljaju kao svoj poslovni rezultat što dovodi i do povećanja nacionalnog bruto proizvoda. Time se faktički obmanjuje javnost jer umesto da rast privrednih aktivnosti utiče na visinu nacionalnog bruto proizvoda, segment koji na to utiče je u stvari korupcija – naglašava Pavlović.

Kordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić navodi da je korupcija u Srbiji zaista velika te da se sa dosta sigurnosti može reći da računica Zorana Drakulića nije daleko od istine.

– Naime, poznato je da privrednici u Srbiji koji potkupe nadležne mnogo lakše dolaze do dozvola i potrebne dokumentacije nego što je slučaj sa onima koji se ne služe korupcijom. Poznato je takođe da je korupcija kod nas prisutna u javnim nabavkama, aktivnostima javnih preduzeća kao i u lokalnoj samoupravi. Važno je naglasiti da bi se mnogo lakše dolazilo do podataka koliko korupcija učestvuje u nacionalnom bruto proizvodu kada bi se znalo u kom je tačno procentu zastupljena u našem društvu – zaključuje Rajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari