Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski razgovarali sa Marijom Zaharovom 1Foto: Press služba Dveri

Lideri Nacionalnog okupljanja, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović, sastali su se na marginama zasedanja OEBS-a u Skoplju sa visokom funkcionerkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marijom Zaharovom.

Kako se navodi u saopštenju, oni su tom prilikom izrazili zahvalnost Ruskoj Federaciji zbog njene dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije na KiM.

„Predsednik Dveri, Boško Obradović, upoznao je predstavnicu ruskog ministarstva sa odlukom samoproglašenog Kurtijevog režima da Srbima u pokrajini zabrani glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. On je pozvao Rusiju da svojim autoritetom utiče na predstavnike međunarodnih misija na KiM, pre svega UNMIK i OEBS, da ispoštuju Rezoluciju 1244 i srpskom narodu omoguće da glasaju na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju Dveri.

Dok je predsednica Zavetnika naglasila je da je Rusija najvažniji strateški saveznik Srbije u očuvanju KiM i sprečavanju da lažna država postane deo međunarodnog poretka.

„Đurđević je ocenila potpuno neprihvatljivim zahtev ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da Srbija prekine svaku saradnju sa Rusijom, ocenivši da se radi i o direktnom pokušaju mešanja u politiku Republike Srbije. Kazala je i da Nacionalno okupljanje predstavlja najčvršću političku garanciju da posle izbora Srbija neće primenjivati francusko-nemački plan o priznanju tzv. Kosova, neće uvoditi sankcije Rusiji i neće nastaviti sa politikom približavanja NATO-u“, saopšteno je.

Kako se zaključuje, obe strane su se saglasile da je očuvanje tradicionalno prijateljskih srpsko-ruskih odnosa u strateškom interesu obe zemlje i istaknuta je spremnost da se nastavi sa još intenzivnijim političkim delovanjem u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari