Boško Obradović za Danas: Predložiću američkom ambasadoru da Srbija i SAD podignu spomenik đeneralu Draži Mihailoviću 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Rusije je više nego jasno ukazao na licemerje Zapada, koji stalno koristi duple aršine. Evo primera sa naših prostora: kako albanski separatisti mogu da traže drugu albansku državu na Balkanu, oličenu u lažnoj državi Kosovo, a Srbi ne mogu dobiti nezavisnost Republike Srpske ili Republike Srpske Krajine, da ne zaboravimo i taj slučaj najvećeg etničkog čišćenja u savremenoj Evropi? Kako BiH mora biti jedinstvena država a Srbija ne?

To suštinski i nisu dupli aršini Zapada: oni su u svakom slučaju usmereni protiv srpskih interesa, kao što su na istoku Evrope protiv interesa Rusije, koju NATO već decenijama opkoljava, a onda se pita zašto Rusija reaguje. Verovatno iz razloga da ne bi doživela sudbinu Ukrajine, kojoj Zapad postavlja marionetsku vlast putem obojenih revolucija. U svemu tome ne vidim niti jedan razlog zašto bi Evropa ili Ukrajina ratovale protiv Rusije za interese SAD i NATO pakta. Evropa konačno mora da se oslobodi američkog kolonijalnog pritiska i da gradi stratešku saradnju sa Rusijom koja je u obostranom interesu, kaže za Danas Boško Obradović, lider Dveri, komentarišući izjavu predsednika Rusije da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

* Da li ste razgovarali ili ostvarili kontakt sa Narodnom strankom koja nije izričito odbila vaš poziv na saradnju sa Patriotskim blokom?

– Potpuno je normalno da ta komunikacija postoji. Već sam rekao i ponoviću da i Narodnu stranku vidim u Patriotskom bloku. Ovo je vreme za ujedinjenje svih patriota i lično ostajem posvećen tom cilju.

* Šta vidite kao zajedničke tačke sa Narodnom strankom i kakav vam je lični odnos da Vukom Jeremićem?

– Mi smo zemljaci i uvek smo imali korektan lični odnos. Ne vidim razlog da to tako i ne ostane, bez obzira šta će rukovodeći organi naše dve političke organizacije reći o potencijalnoj budućoj saradnji kada to dođe na dnevni red. Sa Narodnom strankom, kao i sa DSS-om, Srpskom strankom Zavetnici i POKS-om nas spajaju srpski nacionalni i državni interesi koji su nam svima identični. Nije toliko daleko dan kada ćemo zajednički napraviti Vladu nacionalnog jedinstva oko ključnih društvenih pitanja: porodica i mladi na prvom mestu, ekonomski i ekološki patriotizam, briga za Srbe u regionu i rasejanju, borba protiv kriminala i korupcije…

* Iz Narodne stranke su poručivali kada ste otišli na sastanak sa Vučićem „da svako ko sedi na njegovom kanabetu to radi iz nekog interesa“. Sada ste i jedni i drugi spremi na saradnju. Gde je tu principijelnosti, zašto se tako lako prelazi preko teških reči i optužbi?

– Ovo je vreme za saradnju u opoziciji, a ne za teške reči i optužbe. Što se tiče Srpskog pokreta Dveri, i do sada smo dali ogroman doprinos toj saradnji i to ćemo činiti i ubuduće. Ne želim da budem novi faktor sukoba i razdora već svetosavskog pomirenja i ujedinjenja unutar srpskog naroda u celini.

* Da li je koalicija Nada imala ikakvu reakciju na vaše pozive na saradnju i kako vidite vaš dalji odnos budući da je drugi deo POKS uz DSS?

– Uveren sam da je Patriotski blok pravi put za dalje širenje i ukrupnjavanje patriotske opozicije. Glavni odbor Dveri je još pre izbora podržao ideju prof. dr Miloša Kovića da dođe do šire saradnje svih nas koji smo na referendumu bili protiv promene Ustava i koji smo za očuvanje KiM u sastavu Srbije. Tome treba dodati i odbranu Republike Srpske i stvaranje još šireg političkog bloka protiv uvođenja sankcija Rusiji, o čemu smo govorili Milica Đurđević Stamenkovski i ja kao dva predsednička kandidata na nedavnoj zajedničkoj konferenciji za medije. Žao mi je što nam se tada nije pridružio i Miloš Jovanovića, a bio je pozvan, i to bi imalo još veću političku težinu jer smo nas troje zajedno osvojili preko 15 odsto glasova na predsedničkim izborima. U međuvremenu je Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri javno pozvalo na šire nacionalno okupljanje sve rodoljubive parlamentarne i vanparlamentarne političke stranke, kao i razna patriotska udruženja građana i ugledne javne ličnosti upravo na ovoj platformi. Mi smo potpuno otvoreni za dalje razgovore i dogovore u tome pravcu, a ostajemo zainteresovani za dalju saradnju i sa svim partnerima iz dosadašnjeg Patriotskog bloka, među kojima je i POKS na čelu sa Žikom Gojkovićem i Milošem Parandilovićem. Otvoreni smo za komunikaciju i saradnju i sa svim drugim monarhistima u Srbiji, posebno sada kada se nakon abdikacije princa Petra Karađorđevića u korist princa Filipa mnogo jasnije vide obrisi obnove Kraljevine Srbije.

* Čini se da Vam ne smetaju optužbe da je POKS lažna opozicija budući da ste i vi zaradili isti tretman od drugih opozicionih stranaka.

– Mislim da su se u međuvremenu i svi koji su u to sumnjali uverili da je Srpski pokret Dveri ostao dosledna opozicija. To što smo bili i ostajemo spremni da razgovaramo o poboljšanju izbornih uslova ili o najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjima poput Kosova i Metohije ili Republike Srpske, to je naša obaveza kao odgovornih političara koja ni na koji način ne dovodi u pitanje naš opozicioni status. Razume se da ne očekujem izvinjenje za sve laži i klevete izrečene o Dverima od strane opozicione konkurencije. Ostajem privržen političkoj ideji trećeg puta i da ne mora da se bira samo između bivše i sadašnje vlasti već i nešto novo.

* Deo javnosti smatra da ste glasove osvojili na ime Branimira Nestorovića. Da li nastavljate saradnju sa njim i hoćete li biti partneri i na nekim novim izborima?

– Nisam primetio da je postavljeno pitanje zašto je dr Nestorović, ali ne samo on već i šira grupa najistaknutijih srpskih lekara, podržao upravo Srpski pokret Dveri i Patriotski blok a ne nekog drugog. Uveren sam da je ovo samo početak naše dugoročne saradnje.t

* Da li ste bili ili ćete ići kod ruskog ambasadora u Srbiji poput Milice Đurđević Stamenkovski?

– U pitanju je prirodna i redovna diplomatska aktivnost u kojoj ne vidim ništa sporno. Čim bude konstituisan novi saziv Narodne skupštine, obratiću se sa zahtevom za prijem i novom američkom ambasadoru da mu predstavim ideju da država Srbija i SAD zajednički podignu spomenik đeneralu Draži Mihailoviću u Beogradu i Vašingtonu, jer neko ko je spasao preko 500 savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu definitivno to zaslužuje.

* Kada očekujete nove izbore u Beogradu, krajem godine ili sledeće ili mislite da ih neće ni biti?

– Nisam upoznat kakve dogovore su postigli Aleksandar Vučić i Dragan Đilas po tom pitanju. To samo oni znaju.

* Očekujete li da vas glasači kazne na novim izborima budući da su videli da ste spremni na saradnju i sa onima koje ste žestoko kritikovali i koji su vas kritikovali?

– Srpski pokret Dveri je odmah po završetku gradskih izbora u Beogradu izašao sa stavom da nam je u prestonici potrebna prelazna gradska vlast oročena na dve godine do opštih lokalnih izbora u Srbiji 2024. godine. S obzirom da je većina Beograđana glasala protiv dosadašnje vlasti SNS i SPS smatramo da svi ostali treba da formiraju tu prelaznu gradsku vlast koja bi se bavila najurgentnijim beogradskim pitanjima: od zagađenja vazduha preko urbanističkog i saobraćajnog haosa do korupcije. Verujem da bismo na novim izborima dobili još veću podršku Beograđana zbog ovog principijelnog stava da u Beogradu nije prioritet isticanje međusobnih ideoloških i političkih razlika u opoziciji već što hitnija smena aktuelne Vesićeve bahate i kriminalne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari