Boško Obradović: Vlada da uputi hitan zahtev generalnom sekretaru UN da omogući Srbima na KiM da glasaju 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Nesposobnost aktuelne vlasti da omogući održavanje izbora na KiM, uprkos tome što se hvali svojim prijateljstvima na Zapadu, najbolje govori o fijasku kosovske politike SNS i da svaki dan te antiustavne i pogrešne politike donosi nove poraze za državu Srbiju i Srbe na KiM, naveo je Boško Obradović, lider Dveri, člana koalicije Nacionalno okupljanje, u kojoj su i Zavetnici.

Kako se dodaje u saopštenju, Obradović poziva Vladu da uputi hitan zahtev generalnom sekretaru UN, koji je pretpostavljeni šefu UMNIK-a (nadležnom za civilne poslove na KiM), da ova misija UN omogući da se organizuju parlamentarni izbori u južnoj srpskoj pokrajini.

„Pozivamo se na Rezoluciju 1244 SB UN koja priznaje teritorijalni integritet Srbije. OEBS nije prava adresa za rešavanje ovog pitanja, pošto OEBS nije nadležan za sprovođenje Rezolucije 1244. OEBS, kao i Kurti, nudi „dobre usluge” u cilju ostvarenja prava na glasanje u inostranstvu, ali KiM za Srbiju nije dijaspora. Pored obraćanja generalnom sekretaru UN, Vlada Srbije bi morala da uputiti vanredne zahteve Ruskoj Federaciji i Narodnoj republici Kini da iniciraju sazivanje sednice Saveta bezbednosti zbog bitnog kršenja Rezolucije 1244 – onemogućavanja sprovođenja parlamentarnih izbora države Srbije na KiM, čime su diskriminisani građani Srbije na KiM da ostvare svoje biračko pravo i čime se negira teritorijalni integritet Srbije zajemčen Rezolucijom 12 44“. navodi Obradović.

Prema njegovom sudu, od dolaska SNS na vlast 2012. status Srba u južnoj srpskoj pokrajini KiM svaki dan je sve gori.

„Pre dolaska na vlast obećavali su da će poništiti protivustavne sporazume koje je bivši režim sklopio u Briselu, a po dolasku na vlast ne samo da to nisu učinili već su otišli mnogo dalje u predaji KiM. Briselski sporazumi koje je SNS prihvatila u ovih 10 godina vodili su ka povlačenju države Srbije sa severa KiM, gde separatističke vlasti u Prištini nisu imale nikakvu vlast pre naprednjaka. Sadašnji režim predao je albanskim separatistima srpsku policiju, pravosuđe, energetiku, telekomunikacije, pozivni broj, a ovih dana i sve saobraćajne tablice sa nazivima srpskih gradova na KiM. Za to vreme Kurtijev režim vrši teror nad Srbima, svakodnevno ih hapsi i maltretira, a oni žive u humanitarnoj katastrofi bez dovoljno hrane i lekova, zbog čega se ogroman broj odseljava sa KiM“, ukazuje on.

Kako zaključuje, jedino rešenje da se ovaj trend nacionalnih poraza zaustavi jeste smena aktuelne vlasti na izborima 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari