Petar Bošković: Zdravko Ponoš bi bio jako dobar predsednik 1Skrinšot

Nekadašnji načelnik uprave za odnose s javnošću Vojske Srbije, kapetan bojnog broda u penziji Petar Bošković, koji je u karijeri promenio blizu 10 ministara vojske i nekoliko načelnika Generalštaba, u intervju za TV Srpske dijaspore govorio je i o predloženom predsedničkom kandidatu dela opozicije Zdravku Ponošu.

– Ponoš je svojevremeno, kad je bio načelnik Generalštaba, bio najmlađi general. Svi njegovi potčinjeni generali su bili dosta stariji od njega. Znate, on nije autoritet gradio činom na ramenima, nego onim što je imao u glavi, ispričao je Bošković.

– Ako vam kažem da su tada, kad je izbio sukob između njega i ministra (odbrane, Dragana, prim. nov.) Šutanovca, odnosno nesporazum, nazovite to kako god hoćete, svi generali stali uz njega, to vam dovoljno govori o tome kakav je bio i o kakvoj ličnosti se radi, naveo je Bošković.

On je govorio i o tome koje bi bile prednosti Ponoševe kandidature.

– Prednost je u smislu organizacije, rukovođenja i komandovanja. Znate, u vojsci je to izuzetno izraženo i to se uostalom i uči sve vreme školovanja, ne samo na Vojnoj akademiji, nego i na Generalštabnoj školi što je Zdravko Ponoš sve završio jako, jako uspešno i dokazao se u tome. Uostalom, njegova karijera kasnije je to i pokazala, što se tiče Ministarstva spoljnih poslova, a uostalom i u Ujedinjenim nacijama. To je prednost, a mana može da bude da ostali saradnici nisu navikli na disciplinu i odgovornost koja je njemu svojstvena. Mislim da zaista ima kapacitet i za najviše dužnosti, odnosno i za predsednika, smatra Bošković.

Upoređujući aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ponoša, Petar Bošković se pozitivno osvrnuo na obojicu.

– Imaju, bez obzira kako će to nekome zvučati, zajedničkih osobina. To znači visoka inteligencija, obojica misle jako, jako brzo, obojica su obrazovani i načitani i obojica su vredni ljudi, ljudi koji rade. E sad, karakter, psihološki profil njih dvojice je različit. Da je obrnuta situacija, siguran sam da bi Aleksandar Vučić bio jako dobar general, kao što sam siguran da bi Zdravko Ponoš bio jako dobar predsednik, zaključio je Petar Bošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari