Božidar Delić predložio Vidovdan za Dan boraca 1Foto: FoNet/MOD

Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, biće ispravljena nepravda prema borcima poslednjeg rata, a biće unapređen i njihov plložaj u društvu “, rekao je Zoran Đorđević, ministar rada u Skupštini Srbije.

Đorđević je dodao da je neretko u istoriji izostajala briga države za svoje borce čime se slala poruka da nije mudro braniti svoju zemlju i da je takav slučaj bio sa Paštrikom, Košarama, pilotima.

Ðorđević je, obrazlažući zakon, naveo se ovim zakonom uvodi nova kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u oružanim akcijama 90-tih godina i u ratu 1999. godine a koji pod navedenim okolnostima nisu dobili telesno oštećenje.

Za tu kategoriju korisnika propisuju se nova prava, a to su pravo na borački dodatak, pravo na poseban penzijski staž, rešavanje stambenih potreba, pravo na boračku spomenicu, pravo na legitimaciju boraca, pravo na prioritet u zapošljavanju, naknada pogrednih troškova, ali i da se mora imati u vidu ograničavajuće mogućnosti budžeta.

Zakonom su propisana i nova pravila za druge korisnike kao što je pravo na porodičnu invalidninu članova porodica umrlog civilnog invalida rata, pravo na invalidski dodatak ratnog vojnog invalida koji napuni 65 godina, obavezuju se lokalne samouprave da deset odsto planiranih investicija za izgradnju stanova bude namenjeno rešenju stambenih potreba vojnih invalida, povećan je iznos invalidnine za 25 odsto, a ostvaruju i pravo na besplatnu vožnju, rekao je ministar Đorđević.

Komentarišući predložene odredbe general u penziji i poslanik SRS Božidar Delić rekao je da se na ova zakon čekalo 28 godina.

“Da je ovo samo zakon o invalidima i ratnim invalidima i porodicama poginulih boraca radikali bi sigurno glasali za ovaj zakon, ali mi smatramo da u ovom zakonu nađu civilni invalidi i civilne žrtve rata, jer su oni socijalne kategorije, dok su borci, invalidi rata i porodice poginulih boraca nacionalna kategorija“, rekao je Delić i upitao koliko je na izradu ovakvog zakona uticala Nataša Kandić.

Za generala Delića dobro je što će borci dobiti knjižice, spomenice i uniforme, kao i što je predlagač delimično uvažio predlog da ne bude vremenskog roka za utvrdjivanje posttraumatskog stresa.

Uvredljivo je što je za iznos boračkog dodatka kao osnovica uzeta najniža penzija u Srbiji, odnosno oko 13 hiljada dinara, a uslovi za dobijanje dodatka su rigorozni, pa dodatak može ostvariti samo onaj ko ne radi, nema imanje, ne prima socijalnu pomoć tek kad napuni 60 godina, i zato radikali neće podržati ovaj zakon, istakao je Delić.

On se založio da se za Dan borca proglasi Vidovdan, 28. jun, jer je to u skladu sa našom tradicijom.

Ovu ideju podržala je i poslanica Jedinstvene Srbije Jelena Vujić Obradović, koja je istakla da Vidovdan treba ozakoniti kao Dan borca i Dan veterana.

Ona je u ime svoje poslaničke grupe najavila podršku svim zakonima, ali i amandmanima kako bi se dodatno definisao pojam boračkog dodatka i njegove visine, kao i zdravstvena zaštita boraca.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, kako se čulo, nije zadovoljna predloženim rešenjima, pa je Olena Papuga u ime svoje poslaničke grupe zatražila povlačenje tog zakona iz skupštinske procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari