Božinović: Poseta ministarke uredno najavljena, a za predsednika Srbije - ništa 1Davor Božinović Foto: HTV/HRT

Poseta osobe ranga predsednika neke strane države ne može se organizirati i najaviti na način na koji je to učinjeno u slučaju nameravane posete Jasenovcu u Pakracu predsednika Srbije Alaksandra Vučića, izjavio je potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

„Pre nekoliko dana je srpska strana najavila dolazak potpredsednice Vlade i ministarke energetike u Hrvatsku. Najavili su to onako kako treba najaviti. U toj noti su svi elementi koji trebaju biti – ko dolazi, ko je u pratnji, tražila se policijska pratnja od granice, vreme prelaska granice, osobe koje su u delegaciji i to se tako radi“, kazao je on, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Božinović je istakao da srpska diplomatija ima dugu tradiciju i zna kako se najavljuje poset i to neformalno.

„Mi to ne doznajemo službenim putem, osobe koja je više rangirana od potpredsednice Vlade, to tako ne ide. Dajem samo elemente da možete zaključiti. S jedne strane – dve stranice note o dolasku potpredsednice Vlade, a s druge strane o dolasku predsednika Republike – ništa“, naglasio je Božinović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, bez službene najave, planirao posetu Jasenovcu i Pakracu.

Za tu njegovu nameru doznalo se neslužbenim kanalima, pa je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog kršenja protokola – Srbiji, još u petak poslalo protestnu notu, a Vučiću je ulazak u Hrvatsku je – zabranjen.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari