Bivše diplomate o poseti Jasenovcu: Dok je na funkciji Predsednika Srbije, Vučić nema prava na "privatna" putovanja 1foto snapshot youtube pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa pozicije šefa države nije mogao ni smeo da planira „privatnu“ posetu logoru Jasenovac, na teritoriji Hrvatske, jer dok mu traje mandat on na takve „izlete“ nema pravo, kao štićena ličnost i najviši zvaničnik jedne zemlje, ukazuju sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova komentarišući zaoštravanje odnosa između Srbije i Hrvatske.

Da je Vučić nameravao da u Hrvatsku ode u „privatnu“ posetu, potvrđuju obe strane, spor je samo oko pitanja sme li predsednik jedne države da ima „privatne“ izlete.

Predsedniku Srbije ovo nije prvi put da zaobilazi mere obezbeđenja, o čemu je i sam u više navrata govorio, ali u ovom slučaju po sredi je ne samo bezbednosni, nego i diplomatski problem, ukazuju sagovornici Danasa.

Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, ističe da predsednik Republike i uopšte visoki zvaničnici jedne države ne mogu i nikada ne putuju privatno u drugu zemlju.

„Pre svega gospodin predsednik Republike je štićena ličnost i on ne može da se pojavi tek tako na nekom prelazu i kaže idem ja negde, na primer u Jasenovac. Bez obzira o kakvom putovanju je reč, predsednik republike je predsednik republike i dok mu traje mandat on nema pravo na privatna putovanja, uvek i uvek uz njega je makar obezbeđenje, a kada ide u stranu zemlju to se uvek najavljuje diplomatskom notom i onda ta zemlja preuzima odgovornost za njega“, naglasio je Diklić.

Jasna procedura najave odnosi se, kako je za Danas ranije objasnio Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, na šefa države, ali i na šefa vlade, šefa parlamenta, ministra spoljnih poslova i ministra odbrane.

Radomir Diklić smatra da je sve ovo što se dešava pre svega jedan diplomatski gaf, ali da je dodatni element što se radi upravo o Jasenovcu, te da se može polemisati da li je gaf namerno ili slučajno napravljen.

„Meni je indikativno da je gospodin Predsednik hteo da ide u Jasenovac, a nekako se skrajnulo da je hteo da ide i u Pakarac a to je Zapadna Slavonija, gde je bila akcija „Bljesak“. Nekako mi se čini da to nije bila samo privatna poseta sa najiskrenijim političkim namerama“, naveo je Diklić.

Cela situacija je krajnje loša, ocenjuje za Danas bivši ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić, uz napomenu da postoji odgovornost na obe strane.

„Mogu samo da kažem da je način na koji se reagovalo i debatovalo – ispod svakog nivoa i da izrazim žaljenje što je uopšte došlo do ovog stanja. Mislim da su odgovorni u određenoj meri svi, i jedna i druga strana“, naveo je on.

U čitav slučaj „uvučen“ je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, za koga su režimski mediji navodili da je takođe odlazio „privatno“ u posetu mestima stradanja u Hrvatskoj, što je Tadić oštro demantovao na društvenim mrežama.

„Na Pinku šire bezočnu laž kako sam i ja išao privatno na komemoraciju u Jadovno. Bio sam zvanično i kao predsednik države se zvanično obratio skupu. U Hrvatskoj, na mestu gde su ubijeni moj deda po majci Strahinja Kićanović i njegov brat, koji su prethodno internirani u Jasenovcu“, naglasio je Tadić.

On je istakao i da je to bio njegov čin pijeteta svim žrtvama, kao predsednika Srbije, a ne privatno, članovima njegove porodice. „Umesto što su poslali Brnabić da mi na Pinku lepi etikete antisrpstva i crta metu neljudskosti po starom radikalskom običaju, da objasne za koji se to rat sprema Bangladeš i istorijat firme čije oružje je bilo u avionu koji je noćas pao“, naglasio je Tadić.

Uprkos svim pravilima i protokolima, Vučić je sam priznao da je u više navrata „bežao“ obezbeđenju, kako u zemlji, tako i prilikom odlaska na privatna putovanja. U jednom intervjuu iz 2018. godine prvi put je priznao da je sa sinom Danilom Vučićem išao na utakmicu Lige šampiona u Rimu, između Rome i Liverpula, bez pratnje i uobičajenog protokola.

– Istina je da nekad šmugnem obezbeđenju (…) Kada sam bio sa sinom na jednoj utakmici u inostranstvu, prišli su momci iz Splita i Zagreba, koji su hteli prvo nešto da dobace, a onda su rekli: „A je l‘ ti telohranitelj naoružan?“ Ja sam rekao: „Nema telohranitelja, ovo je moj sin“, rekao je tom prilikom Vučić, otkrivajući da je van zemlje boravio bez zvanične procedure koja se odnosi na posete državnih zvaničnika. Kasnije je u nekoliko navrata sam govorio o tome da ponekada „pobegne“ obezebeđenju, pa i izbegne vozače te sedne sam za volan da se provoza po gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari