Kako izgleda protokol za odlazak zvaničnika u druge zemlje i da li bi ga Vučić prekršio posetom Jasenovcu? 1Foto: N1

„Nije preporučljivo i uopšte se ne praktikuje da šef jedne države ide u bilo kakvu posetu, pa makar i da tranzitira kroz jednu zemlju, bez zvanične najave vlastima te zemlje.

To su vlasti u Beogradu morale znati i najaviti Zagrebu da Vučić planira da poseti Jasenovac, kao što su to činile i ranije u dva navrata kada je poseta obostrano odložena“, naveo je za Danas karijerni diplomata Srećko Đukić, objašnjavajući pozadinu slučaja razmene oštrih diplomatskih nota između Beograda i Zagreba.

Jasna procedura najave odnosi se, objašnjava Đukić, kako na šefa države, tako i na šefa vlade, šefa parlamenta, ministra spoljnih poslova i ministra odbrane.

„To je petorka posebnih ličnosti svake države koji uživaju određene privilegije i imunitete. Uobičajeno je da, kada šef države, ili neko od ove petorke, putuje kroz tu zemlju ili hoće da poseti nešto u toj zemlji, makar i u privatnom aranžmanu, mora da se najavi jer on u toj zemlji nije pod imenom i prezimenom već lice sa posebnim statusom. Zato je ambasada dužna da obavesti ministarstvo spoljnih poslova druge zemlje da će, recimo, predsednik posetiti to i to mesto, u tom i tom vremenu i da zamoli da se osigura bezbednost tom licu. Dakle bezbednost je dodatni momenat jer je ta ličnost poseno štićena, kako kod nas tako mora biti i na teritoriji druge zemlje ali na drugoj teritoriji moraju je štititi snage bezbednosti te zemlje“, naveo je Đukić.

On dodaje i da je, u svetlu ovog slučaja proveravao zvanično dostupne informacije, te video da je poseta Vučića Jasenovcu dogovarana u dva navrata već na ovaj, zvanični način ali odložena, dogovorom obe strane, iz njima poznatih razloga.

„Sada bi bilo logično da je to isto urađeno, da se obavesti kabinet u Zagrebu ili naša ambasada da dobije nalog od MSP Srbije da to uradi i pretpostavljam da ne bi trebalo da bude nikakvih problema za posetu ukoliko se ona dogovori. Taj prvi korak sa strane Srbije izgleda da je ovoga puta potpuno izostao i da je Hrvatska Vlada dobila neslužbenu informaciju o nameri da bi Vučić hteo da poseti Jasenovac“, ističe Đukić.

Onda je usledila reakcija iz Zagreba a iz Beograda još žešća reakcija.

Ovakve poruke ne doprinose dobrim odnosima dve zemlje, već po oceni diplomate, samo pogoršavaju komunikaciju.

„Ovde se dosipa ulje na vatru i nažalost odnosi između dve zemlje se stalno pogoršavaju“, naveo je on.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je planirao danas da ode u privatnu posetu Jasenovcu, ali mu hrvatske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari