Ministar spoljnih poslova Hrvatske: Da Vučić stiže u Hrvatsku saznali smo nezvanično, neprihvatljivo, pa nije to odlazak na more 1Foto: HRT

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman sazvao je vanrednu konferenciju za novinare povodom pisanja medija da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Vlada Hrvatske zabranila posetu Jasenovcu.

Prema nezvaničnim informacijama, saznali smo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pored prethodne posete Donjoj Gradini, posetiti i Spomen-područje Jasenovac, Pakrac, ne znamo koja još mesta. To smo saznali nezvaničnim kanalima, što je neobično u komunikaciji. Nedostatak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika smatramo neprihvatljivim, rekao je Grlić Radman.

– Ambasadi Srbije uručili smo notu u petak popodne kada smo saznali da srpska strana još uvek nema nameru da obavesti hrvatske vlasti o njihovom dolasku.

Pročitao je „najvažniji pasus“ iz te beleške:

– Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske podseća da prilikom planiranja svake posete stranih zvaničnika vreme, priroda i program posete trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obje strane. Za nas je neprihvatljiva činjenica da hrvatska strana nije zvanično obaveštena o nameri eventualne posete Republici Hrvatskoj“, rekao je Grlić Radman, prenosi HRT.

– I naravno, mi to doživljavamo kao nedobronamernu, imajući u vidu da smo shvatili da takva poseta nije iskrena, da nije odavanje počasti žrtvama, već da je više motivisana činjenicom zadovoljavanja unutrašnje političkih potreba. u Srbiji, a pre formiranja srpske vlade. Hrvatska vlada se iskreno zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije, što smo uvek naglašavali, na kraju krajeva, to je evropska praksa i niko nije pokazao inkluzivnost, toleranciju, pružio ruku u iskrenom dijalogu više od Vlade i premijera. ministar Plenković. Srbija koja se još uvek nije suočila sa prošlošću, dodao je Grlić Radman.

– Ko više od Hrvatske u evropskom kontekstu može biti uzor kada je u pitanju uključivanje nacionalnih manjina i zaštita njihovih prava, s obzirom na to da je srpska manjina veoma uključena.

– Ovo nije izlet na more. Predsednik države je zaštićena ličnost. Ovo takođe zahteva uključivanje hrvatskih vlasti. Kada prelazimo granice, to najavljujemo diplomatski, što znači slanjem note. To se ovde nije desilo. Ne mogu se tek tako prelaziti granice. Ako je reč o normalizaciji odnosa, iskrenom dijalogu, onda je trebalo da dođe do takvih razgovora da bi do takve posete došlo.

Upitan da li to smatra političkom provokacijom Srbije, Grlić Radman je odgovorio potvrdno.

– Smatramo to provokacijom upravo iz činjenice da su ovde žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je da se srpskoj javnosti predstave napori predsednika Vučića i dobiju dodatni politički poeni u kontekstu formiranja vlade, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari