Božović upozorava: Srbija pokušava da uveća svoju moć i da za rešenje pitanja Kosova traži zauzvrat deo Bosne i Crnu Goru 1Balša Božović Foto: DS

Direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović reagovao je juče na otvorene pretnje i huškanja Vladimira Đukanovićevih, istkanutog člana Vučićevog SNS.

Božović je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao da je slične narative prepoznao još mnogo ranije, nedugo nakon invazije Rusije na Ukrajinu, postavljajući pitanja šta su sledeći potezi Srbije?

„Od početka ruske agresije na Ukrajinu, tvrdim da je u najvećem interesu Rusije bilo da se otvori sukob u mekom trbuhu Evrope, na Zapadnom Balkanu, kako bi se Zapad bavio Balkanom dok Rusija lagodno zauzima Kijev. Sećate li se non-papera Janeza Janše koji su podržali Vučić, Plenković i Edi Rama?

E, to je početak priče i ideje stvaranja tri velike države Albanije, Srbije i Hrvatske. Podela Bosne između Srbije i Hrvatske. Podela Kosova između Albanije i Srbije i “denacifikacija” Crne Gore kao “male Ukrajine” kako kaže Vučićev mitropolit u Crnoj Gori.

Oni otvoreno Crnogorce nazivaju “ustašama” i vrše poslednje pripreme za provociranje sukoba u Crnoj Gori“, upozorio je Božović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim rečima, nacionalistički režimi tri spomenute države na Zapadnom Balkanu su posredno učestvovale u pripremi ruske invazije na Ukrajinu!

“Sve vreme je više nego očigledno da je Vučić očekivao i da se nadao brzoj pobedi Rusije u Ukrajini. I tu se stvar zakomplikovala. Međutim, on ne odustaje od pokušaja da na silu postane predsednik ne samo Srbije nego i svih Srba u regionu. Kroz projekat “srpskog sveta” i “Otvorenog Balkana” pokušava da nadomesti ono što im je propalo sa non-paperom Janeza Janše“, dodao je.

Nadalje, ističe da preko svojih satelita u Bosni i Crnoj Gori, Milorada Dodika i Dritana Abazovića, Srbija pokušava da uveća svoju moć i „da za rešenje kosovskog pitanja traži zauzvrat deo Bosne i Crnu Goru“.

„Preti ratom i tako opipava puls Evropske unije i testira fokus SAD-a. Ako mu Zapad još danas bude tolerisao jasne ratnohuškačke namere koje idu na ruku samo Rusiji i koje destabilizuju evropski kontinent, onda ćemo se sasvim sigurno suočiti sa novim nemirima i sukobima kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu“, istakao je Božović.

Upozorio je na kraju kako ćemo biti svedoci kako su i sami najavili – “denacifikacije Balkana”.

Što znači da će sve drugačije identitet proglasiti nacističkim kao i svakog ko ne podržava njihovu nacionalističku politiku “srpskog sveta”, baš po ugledu na Putina i “ruski svet”.

“ Zato i apel opoziciji u Srbiji da zaštiti Srbiju i njene građane od novog rata, da obezbede evropsku budućnost Srbije i da Vučićev režim zauvek pošalju u devedesete godine prošlog veka, odakle su i došli u politički život Srbije“, zaključio je Božović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari