Savet bezbednosti UN razmatraće danas redovni šestomesečni izveštaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, koji podnosi glavni tužilac Serž Bramerc.

Osnovna poruka izveštaja je, kako prenose novinske agencije, da Srbija izlazi u susret zahtevima tog suda, ali da je neophodno da iskazana politička volja za pronalaženje i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića dobije konkretne rezultate.

„Napori Srbije da se pronađu dvojica preostalih begunaca ostaju problematični. To je najvažniji aspekt obaveze Srbije da sarađuje s Kancelarijom tužioca… Hapšenje preostale dvojice begunaca je od suštinske važnosti za uspešni završetak mandata Kancelarije tužioca, pomirenje na području bivše Jugoslavije i kredibilitet međunarodnog pravnog sistema“, navodi se u Bramercovom izveštaju.

Haški tužilac upozorava da je u poslednjih šest meseci, od njegovog prethodnog izveštaja, bilo malo konkretnih rezultata. „Više nedostataka u načinu na koji se obavlja istraga moraju pod hitno biti otklonjeni“, istakao je Bramerc.

On je, u isto vreme, naveo da su nadležni istražni organi u Beogradu počeli da sprovode preporuke iz njegovog izveštaja podnetog SB UN u junu ove godine, i da su nastavili da, pod vođstvom Saveta za nacionalnu bezbednost, ulažu napore kako bi Mladić i Hadžić bili pronađeni.

Izveštaj tužioca Bramerca je „korektan i može se reći da daje sliku saradnje kakva je ona u ovom trenutku“, izjavio je Tanjugu šef vladine Kancelarije za saradnju s Tribunalom Dušan Ignjatović, koji će prisustvovati današnjoj sednici u Njujorku. Ignjatović veruje da u govorima glavnog tužioca i predsednika suda Patrika Robinsona neće biti značajnijih odstupanja u odnosu na ono što piše u njihovim izveštajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari