Brankica Janković: Odluka SNS o broju žena u novoj vladi za primer svim strankama 1Foto: Arhiva službe Poverenika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je za pohvalu odluka Srpske napredne stranke da predloži polovinu žena za sastav nove vlade i da je to dobar primer za sve druge političke aktere i stranke u pogledu vodjenja rodno balansiranih javnih politika.

„U vremenu velikih izazova u kome se kao društvo suočavamo sa kompleksnim problemima, neophodno je sagledavati moguća rešenja iz različitih perspektiva, a uzimajući u obzir da su žene neretko opreznije, promišljenije i probleme posmatraju iz drugačije vizure, odluke koje će se donositi mogu biti i bolje i praktičnije za društvo“, navela je Janović u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, „ovakvim pristupom se poštuje i ustavno načelo ravnopravnosti muškaraca i žena i, u krajnjem, odražava se polna struktura našeg stanovništva, što takodje važi i za nacionalni sastav, uzimajući u obzir da je predloženo i više pripadnika nacionalnih manjina za ministarske funkcije, što je ujedno i značajan faktor društvene kohezije“.

Ona je podsetila da je pre mesec dana uputila mandatarki za sastav Vlade Srbije preporuku mera za uravnoteženu zastupljenost polova.

„Ovakva odluka najveće političke stranke zadržava Srbiju na veoma visokom mestu u Evropi u domenu političke participacije žena i poštovanja rodne ravnopravnosti što je važno i za dalji proces evropskih integracija naše države“, zaključila je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari