Branko Ružić: Nismo mi slepi putnici u vladama nego smo nosili odgovornost, Socijalisti nikada nisu izdali Srbiju 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) i bivši ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da predsednik SPS Ivica Dačić treba da bude premijer Srbije zato što je „to najbolje za Srbiju zbog političke stabilnosti koju su socijalisti uvek donosili“.

„Naša lista nosi naziv ‘Ivica Dačić – premijer Srbije’, to je koaliciona lista SPS i Jedinstvene Srbije i naša orijentacija, politički cilj je da predsednik Dačić bude premijer Srbije. Ne zato što tako hoćemo i što on leči svoje aspiracije – već je bio premijer! – nego zato što mislimo da je to najbolje za Srbiju zbog političke stabilnosti koju su socijalisti uvek donosili. I očigledno da će to biti slučaj i ovog puta“, rekao je Ružić u intervjuu za „Novi magazin“.

On je rekao i da SPS sa Srpskom naprednom strankom (SNS) ima veoma kvalitetnu saradnju po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti, državnog i nacionalnog interesa u ovih 11 godina.

„Socijalistička partija Srbije bila je važan integrativni deo svih ovih vlada do sada i učestovala u realizaciji važnih projekata. Videli smo da je interkonektor sa Bugarskom otvoren, ko je na čelu Srbijagasa? Rade se auto-putevi, ko je na čelu Koridora Srbije? Kada se obezbeđuju sektorska povećanja plata, za to neko na Vladi Srbije mora da glasa.Nismo mi slepi putnici u tim vladama nego smo nosili odgovornost i spremni smo i dalje da je nosimo, ali zaslužujemo poštovanje“, istakao je Ružić.

On je rekao da ne zna odakle ta priča da će socijalisti izdati.

„Socijalisti nikada nisu izdali Srbiju, i to je najvažnije!“, istakao je Ružić.

Na pitanje da li bi OŠ „Vladislav Ribnikar“, u kojoj je počinjeno masovno ubistvo, trebalo da prestane da bude škola, da postane memorijalni centar ili da se odvoji deo, Ružić, koji je podneo ostavku na funkciju ministra prosvete posle tog masovnog ubistva, rekao je da je „trebalo praviti kompromise i doći do rešenja“.

„Moj predlog je bio i mislim da logika nalaže da se tako reaguje u vanrednim okolnostima; napravili smo program i razdeobu dece u tri škole, sredstva su bila obezbeđena ne samo za ‘Ribnikar’, ali bilo je logično da se deca prebace u te tri škole, da se otpočne rekonstrukcija ‘Ribnikara’, da se u skladu ne samo sa željom roditelja žrtava, nego nekom elementarnom etikom napravi memorijalni centar i škola
otvori za nekih godinu dana“, rekao je Ružić.

On je ocenio da nije bilo realno očekivati da se to ranije završi.

„Taj plan je dat bukvalno dva dana nakon tragedije, ali mislim da je bila greška što je roditeljima data mogućnost da utiču na odluke, sistem mora tu da pokaže da funkcioniše. Koliko god je to turobna situacija, nije jeres ovo reći i mislim da ćemo imati problem i nadalje.Trebalo je praviti kompromise i doći do rešenja. Šta je problem da 1.200 đaka bude razmešteno u tri škole, da ih roditelji vode 500 metara ili kilometar dalje, ne razumem. Njihovi razlozi mogu biti razumljivi, ali nije na njima da odlučuju nego na sistemu da funkcioniše“, rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari