Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Strazburu sa predsednicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope An Braser sa kojom je razgovarao o migrantskoj krizi, regionalnoj saradnji, evropskoj integraciji Srbije i sprovođenju reformi. Braserova je konstatovala da se Evropa zbog migrantske krize suočava sa ogromnim izazovom „u čemu je veoma značajna uloga Srbije, a velika odgovornost na srpskoj vladi“.

– Postoji potreba za uspostavljanjem dobre saradnje u regionu, što je posebno važno u ovom trenutku kako bi se očuvala stabilnost celog Zapadnog Balkana. Stabilnost regiona znači stabilnost cele Evrope“, kazala je predsednica PS SE, pozitivno ocenjujući gledište premijera Vučića da regionalna stabilnost predstavlja preduslov za ekonomski razvoj. Ona je, takođe, pohvalila reforme koje sprovodi Beograd i čestitala Vučiću na borbi protiv korupcije.

Srpski premijer je preneo sagovornici da je kroz Srbiju u proteklih pet meseci prošlo gotovo 200.000 migranata i da se Srbija „odgovorno ponašala tokom krize“.

– Mi smo se ponašali kao evropska zemlja koja je svoje obaveze ozbiljno shvatila – naglasio je on, izrazivši zahvalnost Savetu Evrope na „brzoj reakciji u svakoj krizi“.

Posetu Strazburu Vučić je nastavio odvojenim susretima sa zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope Gabrijelom Bataini-Dragoni i predsednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Žan-Klodom Frekonom, a bilo je planirano da se obrati i poslanicima PS SE.

Demokratska stranka saopštila je juče da je na septembarskom zasedanju PS SE narodna poslanica te partije Vesna Marjanović izabrana za izvestioca za temu „Nove metode političkog uticaja na nezavisno novinarstvo“. „Iako danas u Evropi nema više cenzure shvaćene na tradicionalan način, novinari se suočavaju sa brojnim formama pritiska i ograničenjima njihove nezavisnosti, koja se često ispoljava i kroz pojavu autocenzure“, navodi se u saopštenju.

„Kosovo priželjkuje članstvo u SE“

Priština – Kosovo je sa zemljama kvinte (Sjedinjene Američke Države, Italija, Velika Britanija, Francuska i Velika Britanija) već pripremilo dokumentaciju za pridruživanje Savetu Evrope i zacrtalo vremenske rokove, kažu za Danas nezvanično izvori bliski vladi u Prištini, odgovarajući na pitanje da li Kosovo i dalje želi da se pridruži Savetu Evrope, kako je to ranije isticano. Naši sagovornici navode da „diplomatija Kosova smatra da će biti lakše dobiti članstvo u Savetu Evrope nego u Unesku“. Oni nisu želeli da preciziraju o kakvim je vremenskim rokovima reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari