Haradinaj traži ostavku premijera Kosova 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je danas ostavku premijera Kosova Aljbina Kurtija posle „neuspeha“ na sastanku u četvrtrak u Briselu sa posrednicima EU i predsednikom Srbije.

„Situacija nastala nakon jučerašnjeg neuspeha u Briselu, sa tendencijom produbljivanja krize, sa ozbiljnim posledicama po narod Kosova, zahteva hitno razmatranje (delovanja) Kurtija i njegove vlade“, kazao je Haradinaj.

Po njegovim rečima, premijer mora da podnese ostavku i vrati mandat narodu, „čak iako misli da je na pravom putu“.

„On (Kurti) je dužan da pita narod šta misli o njegovim postupcima. U demokratiji su izbori najbolji odgovor“, kazao je Haradinaj.

Lider opozicone ABK je dodao da će Kurti, ako ne podnese ostavku, onda biti razrešen putem predloga za izglasavanje nepoverenja.

„U slučaju izostanka Kurtijeve reakcije, ostaje odgovornost nas ostalih da se ujedinimo i hitno delujemo kako bismo zemlju poslali na izbore, smanjujući Kurtija putem izglasavanja nepoverenja“, rekao je Haradinaj.

U Briselu je juče održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Kosovo-Srbija poosle kojeg je visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao da Kurti nije prihvatio da počne proces osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) insistirajući na formalnosti „de fakto“ priznanja kao prvom koraku.

Po rečima Borelja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prihvatio kompromis koji je predstavila EU, iako je na početku otišao u Brisel sa svojim predlogom.

Kurti je u Briselu rekao novinarima da su, nažalost, predstavnici EU „prihvatili uslovljavanje Srbije“ da se prvo formira ZSO, a zatim počne sa primenom ostalih sporazuma, što on nije mogao prihvatiti.

Dodao je da je na sastanku predložio redosled koraka u ostvarivanju Sporazuma iz Brisela i putu za normalizaciju odnosa i aneks iz Ohrida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari