epa10885649 An armed Kosovo Police officer stands guard in front of the Banjska Monastery in the village of Banjska, Kosovo, 27 September 2023. A Kosovar Albanian police officer on 24 September was killed by Serb gunmen who later barricaded themselves in the XIV century Serbian Orthodox Banjska monastery and traded gunfire for hours, Kosovo authorities confirmed. Police regained control of the area late on the same day. The incident came at a fragile moment in the Kosovo - Serbia European Union-facilitated dialogue to normalize ties between the two parties. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Britanski premijer Riši Sunak na sastancima s evropskim liderima tokom samita Evropske političke zajednice u Granadi podvući će posvećenost Velike Britanije široj evropskoj bezbednosti, uključujući i odgovor na situaciju na Kosovu i u Nagorno-Karabahu

„Očekuje se da će premijer izvršiti pritisak na Srbiju da osigura da se oni koji stoje iza nedavnih napada na kosovske policajce suoče sa pravdom“, saopštio je danas Forin ofis.

Tokom današanjeg samita EPZ u Granadi, kako se dodaje, Sunak takođe namerava da sa Srbijom, Bugarskom i Belgijom dogovoriti nove inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala povezanog sa ilegalnom migracijom.

Te bilateralne inicijative odnosiće se na ; ;povećanje razmene obaveštajnih podataka i operativne saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija.

Sunak će, dodaje se, na samitu EPZ pozvati evropske lidere da udruže snage kako bi zaštitili evropske granice od kriminalnih bandi i suočili se sa ruskom agresijom.

On će takođe podstaći ;kontinuiranu podršku Ukrajini.

Jedna od tema biće i veštačka inteligencija, a Sunak planria da ohrabri evropske države da iskoriste mogućnosti veštačke inteligencije i rade zajedno na usvajanju bezbednog i odgovornog regulatornog pristupa toj uzbudljivoj tehnologiji, dodaje se u saopštenju Forin ofisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari