ana brnabićfoto FoNet Zoran Mrđa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da do srede, 3. aprila u ponoć mora, po zakonskim rokovima, da raspiše beogradske izbore, a oni moraju da budu održani najkasnije, 2. juna.

Ona je za televiziju Prva kazala i da zahtev opozicije o raspisvanju beogradskih i ostalih lokalnih iznora u jednom danu nije moguć, te izrazila nadu da će odustati od tog zahteva.

Kazala je i da sve preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji mogu da budu ispunjene.

Brnabić je dodala da je do sada, od 25 preporuka ODIHR već implementirano njih četiri.

Iz koalicija „Srbija protiv nasilja“ (SPN) i Nada saopštili su prethodno da na današnjim razgovorima o ispunjavanju preporuka ODIHR nije postignut dogovor i najavili nastavak razgovora u sredu, kada ističe rok da se prihvate zahtevi za fer izbore.

Vlastima su, na sastanku izneli zahteve vezane za biračke spiskove, medijsku scenu i za održavanje istovremenih lokalnih izbora, tamo gde nisu bili organizovani u decembru.

Poslanik Zeleno levog foronta (ZLF) Radomir Lazović rekao je novinarima da oni neće pristati na parcijalna rešenje, odnosno da, kako je kazao, vlast bira šta će ispuniti od zahteva.

Na pitanje šta će biti ako ih vlast u sredu ne prihvati, Lazović, čliji ZLF je deo SPN je naglasio da je „situacija preozbiljna“ da bi se unapred govorilo šta će opozicija uraditi.

Brnabić je kazala da je vlast sprema, osim o raspisvanju izbora u isto vreme, da druga dva zahteva odmah implementira, te da je to i kazala na današnjem sastanku.

Izrazila je nadu da će opozicija odustati od svog stava koga je nazvala „ultimatumom“, te da će dijalog biti nastavljen.

„Iskreno i duboko se nadam da neće biti tako i da ćemo moći da nastavimo dijalog“, kazala je Brnabić, inače i funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke.

Rekla je i da ne vidi drugi način da se obezbedi da Srbija bude stabilna.

Ona, kako je rekla, ne vidi drugi način da vlast i opozcija, iako se ne slažu, pokažu da mogu da razgovaraju kako se na veštački način ne bi pravila destabilizacija zemlje.

Vlast je, kako je navela, spremna da implementira sve zahteve ODOHR, kao i dva od tri zahteva opozicije.

Kako je navela, jedan zahtev, o spajanju izbora je protiv zakona i to je „tačka na tu temu“.

„Nemojte da kažete – ako nećete to, e mi onda prekidamo dijalog, i to je onda zaista ultimatum i alibi da ste i s pritiskom javnosti i našim pozivima na dijalog to prohvatili, a da ga u stvari ne žeilite“, navela je ona.

Komentarišući izjavu predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića o izlasku na Beogradske izbore u koaliciji sa strankom Zavetnici, Brnabić je podsetila da je SNS ranije kazala da „želi najširu moguću koaliciju“, te da je, kako je navela, „ovo specifičan i izuzetno težak trenutak za Srbiju“.

„O tome je pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imamo mnogo izazova, mnogo elemenata iz instranstva, iz regiona i iz same Srbije koji žele destabilizaciju“, kazala je.

Kako je navela, njima se ne sviđa to da Srbija odoleva svim pritiscim i ekonomskim izazovima.

„U takvim okolnostima dobro je da idemo u najširu koaliciju“, kazala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari